Papa Francisc va beatifica un preot-martir român şi-l va trece în rândul sfinţilor catolici

Papa Francisc a semnat, în 27 martie, decretul prin care recunoaşte "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan" ucis la Bucureşti.

RomaniaTV.net
09 mai 2013, 06:28

Monseniorul Vladimir Ghika, preot martir, va fi beatificat pe 31 august la Bucureşti. Ceremonia va fi oficiată la Romexpo. Sfânta Liturghie va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, Eminenţa Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

După beatificare Vladimir Ghika, preot catolic şi principe român, va fi înscris în rândul sfinţilor Bisericii Catolice. La 18 noiembrie 1952 monseniorul Vladimir Ghika a fost arestat în timp ce ieşea din casa unei bolnave.

După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Monseniorul, care avea atunci 80 de ani, a încetat din viaţă în închisoarea Jilava, doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Beatificarea este actul prin care Papa, în urma unor investigaţii, acordă unui creştin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuţile în chip eroic, titlul de „Fericit” sau sfânt şi permite să fie venerat public de către un grup limitat de credincioşi.

„Odată declarat fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice şi introdus în calendarul Bisericii locale, al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, şi sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său„, se arată într-un comunicat de miercuri al ARCB.