Papa Francisc, vizită istorică în Irak. Sâmbătă se întâlneşte cu liderul şiit

Papa Francisc, vizită istorică în Irak. Suveranul Pontif se întâlneşte sâmbătă cu liderul şiit, Marele Ayatollah Ali al-Sistani.

06 mart. 2021, 11:32
Papa Francisc, vizită istorică în Irak. Sâmbătă se întâlneşte cu liderul şiit
Papa Francisc, vizită istorică în Irak. Sâmbătă se întâlneşte cu liderul şiit

Papa Francisc, vizită istorică în Irak. Sâmbătă are loc o întâlnire simbolică între Suveranul Pontif şi Marele Ayatollah Ali al-Sistani, liderul spiritual al musulmanilor şiiţi. Întâlnirea va avea loc în oraşul sfânt Najaf.

Papa Francisc, vizită istorică în Irak

Suveranul Pontif şi liderul şiit în vârstă de 90 de ani urmează să discute despre problemele interconfesionale precum minoritatea creştinilor din Irak, care este ţinta violenţelor începând cu 2003, când trupele conduse de americani au ajuns în această ţară.

După această întâlnire, Suveranul Pontif va vizita oraşul antic Ur, oraş care este considerat locul naşterii profetului Abraham.

Pe toată durata vizitei Papei în Irak au fost mobilizate aproximativ 10.000 de forţe de securitate.

Citeşte şi Papa Francisc avertizează că omenirea se îndreaptă spre un al doilea potop, din cauza încălzirii globale

Anumite grupări militante şiite s-au opus vizitei liderului catolic, sugerând că aceasta sporeşte interferenţa Vestului în problemele interne ale ţării.

Aceasta este prima vizită făcută de Papa Francisc de la începutul pandemiei şi prima vizită papală în Irak.

Reamintim că Suveranul Pontif a ajuns vineri la Bagdad, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi. Liderul Bisericii Catolice a cerut „oprirea actelor de violenţă şi extremism, facţiunilor şi intoleranţei”.

Una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, cea din Irak a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele două decenii, de la 1,4 milioane de credincioşi la aproximativ 250.000, reprezentând mai puţin de 1% din populaţie, scrie BBC.

Mulţi dintre ei au părăsit ţara din cauza violenţelor începute în 2003, pentru a-l înlătura pe Saddam Hussein de la conducere. Zeci de mii au fost strămutaţi când organizaţia Stat Islamic a invadat nordul Irakului în 2014, distrugând biserici, confiscându-le proprietăţile şi punându-le în vedere că pot plăti taxe, se pot converti, pot pleca sau vor fi ucişi.

Din motive de securitate şi din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, întâlnirile Papei cu oamenii vor fi limitate.

Suveranul Pontif a primit ambele doze ale vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech contra Covid-19, la fel şi membrii echipei sale, însă autorităţile se tem că această vizită ar putea duce la o răspândire mai mare a bolii dacă au loc adunări mari.

Duminică, Papa va vizita oraşul Mosul, unde va spune o rugăciune pentru viztimele războiului cu Stat Islamic, în care au murit zeci de mii de civili. Suveranul Pontif va vizita şi Qaraqosh, unde creştinii s-au întors după înfrângerea Stat Islamic în 2017.


loading...