Paracetamolul se raţionalizează! Fiecare persoană poate cumpăra doar DOUĂ cutii din farmacii

Paracetamolul se află, printre altele, pe schema de tratament a infecției cu coronavirus, iar din această cauză medicamentul va fi raționalizat. Prin urmare, o persoană poate cumpăra doar două cutii de paracetamol de la farmarcie.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 16:18
Paracetamolul se raţionalizează! Fiecare persoană poate cumpăra doar DOUĂ cutii din farmacii

Președintele Colegiului Farmaciștilor a declarat faptul că este o recomandare pe care a trimist-o către farmaciști, dar și cătră publicul larg, pentru a înțelege situația.

Citește și: Ministru Sănătăţii, mesaj după vizita la Arad: „În acel cort era o tânără italiancă, trata pacienţi români. Exemplu pentru noi” 

„Este o recomandare pe care am trimis-o de ieri către colegii noștri farmaciști, dar și pentru publicul larg, pentru a înțelege că trecem printr-o perioadă în care în a acumula cantități prea mari dintr-un medicament nu este opțiunea cea mai bună”, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Decizia a fost luată deoarece consumurile aproape s-au triplat față de perioadele anterioare.

„Am luat această decizie pentru că consumurile s-au dublat, aproape spre triplare față de perioadele anterioare și tocmai pentru că în schema de tratament pentru COVID-19, pentru formele ușoare, pentru a scădea temperatura este recomandat paracetamolul și atunci toată lumea s-a sesizat și în buna tradiție, mai ales românească, încercăm să avem cât mai mult chiar dacă nu ne trebuie”, a adăugat el.

De asmenea, președintele Colegiului Farmaciștilor a declarat că există stocuri, materii prime, dar este important ca stocurile să nu fie epuizate la nivelul farmaciei.

„Există în depozite și în spațiile de producție există stocuri, există materii prime cu ajutorul cărora producția să continue, dar este important să nu epuizăm stocurile la nivelul farmaciei și tocmai de aceea considerăm că această recomandare este una utilă, una de bun simț și una morală până la urmă”, a explicat Lupuleasa.

„ Există cam aceași tendință și în alte țări, numai că în unele dintre ele există niște rezerve naționale la care se poate apela. Din păcate, din câte înțeleg, oficiul central de stocare care a funcționat pentru existența medicamentelor nu există și atunci ne bazăm numai pe stocurile existente la distribuitori și la producătorii români, sigur că având în vedere și posibilitatea de a importa și alte formulări care conțin paracetamol”, a adăugat el.