Parada militară de 1 Decembrie a poluat cu peste 360 de tone de dioxid de carbon

18 avioane, opt elicoptere și câteva zeci de vehicule, multe dintre ele blindate, au participat joi la parada militară de la București, dedicată Zilei Naționale a României.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 12:36
Parada militară de 1 Decembrie a poluat cu peste 360 de tone de dioxid de carbon

Românii s-au obișnuit ca o asemenea ceremonie să fie însoțită de zgomotul asurzitor al avioanelor supersonice (care, în mod normal, evită să survoleze marile orașe) și de valurile de fum lansate prin țevile de eșapament ale tancurilor și transportoarelor blindate.

La o asemenea festivitate, bucureștenii participă emoționați, încercând să-și desfunde urechile și trăgând în piept fumul negru.

Tancul poluează cât zece automobile 4 x 4

„Cam de zece ori mai mult poluează un tanc decât un automobil 4 x 4”, a declarat, pentru Green Report, Nicolae Rădulescu – Dobrogea, președintele organizației Eco Civica. Potrivit acestuia, poluarea excesiva se explică prin „randamentul precar” al motoarelor vechilor mașini de luptă, ceea ce înseamnă hidrocarburi nearse, funigine și emisii uriașe de CO2.

Tancul TR 85 M1, conceput la nivelul anului 1995, cântărește 50 de tone și are un motor Diesel de 860 de cai- putere. Drept comparație, automobilul Dacia Duster, cu motor Diesel și tracțiune 4 x 4, are emisii de 145 grame CO2 pe kilometru.

Rezultă că un tanc TR 85M1 emite pe șosea circa 1450 de grame CO2 pe kilometru.

Aceeași situație o are, în linii mari, și sistemul antiaerian autopropulsat Ghepard, care este dotat cu motor de țânc. Emisii poluante – circa 1450 grame CO2 pe kilometru.

Mașină de luptă a infanteriei MLI 84 M este tot un vehicul pe șenile, dar mult mai ușoară decât un tanc. Cântărește numai 17 tone, iar motorul are 400 de cai-putere. Emisii de carbon estimate – la jumătate față de un tanc, adică 725 de grame pe kilometru.

Transportorul blindat B 33 „Zimbru” este o mașină pe roți, grea de 14 tone. Motorul Diesel are 280 de cai-putere, de două ori mai mult decât o Dacia Duster. Drept urmare, îi putem acorda, cu bunăvoință, o emisie poluantă de două ori mai mare, adică 290 de grame de CO2 pe kilometru.

Transportorul blindat Piranha este tot o mașină blindată pe roți, mai noua decât B 33 Zimbru, dar mai veche (din punctul de vedere al concepției) decât Dacia Duster. Emisii estimate: 290 de grame CO2 / kilometru.

La parada militară, sistemele antiaeriene Oerlikon au fost remorcate de autocamioane. Emisii estimate pentru un autocamion care tractează remorcă: 290 de grame / kilometru.

Sistemul de artilerie reactivă LAROM este montat pe sașiu de autocamion. Emisie etimata: 290 de grame / kilometru.

Mașinile de teren HMMWV M-1114 (Humvee) și Uro – Vamtac, pe câte patru roți, de tip 4 x 4, sunt automobile militare de generație noua, dar concepute fără a luă în calcul protecția mediului. Emisii estimate: de 1,5 ori mai mult decât o Dacia Duster, adică circa 250 de grame / kilometru. Pentru zece automobile, total emisii înseamnă circa 2500 grame / kilometru. Citeşte mai mult pe green-report.ro.