Paradă militară de Ziua Naţională a României în Piaţa Arcului de Triumf în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români! Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor, din care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice au defilat, duminică, 1 Decembrie la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. 

RomaniaTV.net
01 dec. 2019, 05:40

De Ziua Naţională de României a fost organizată la Bucureşti o paradă militară la care au asistat principalii oameni în stat, dar şi mii de spectatori. 

 

La parada militară de la Bucureşti a ajuns cu puţin înainte de ora 11.00 şi preşedintele Klaus Iohannis. El a fost întâmpinat de Generalul-locotenent Daniel Petrescu, șef al Statului Major al Armatei.

Incident la parada militară de la Bucureşti în timp ce preşedintele Klaus Iohannis depunea o coroană la Arcul de Triumf

UPDATE: Ministrul Internelor, Marcel Vela, ministrul Finaţelor, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, Ministrul Armatei, Bogdan Ciucă, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu au ajuns în Piaţa Arcului de Triumf pentru a asista la parada militară. De asemenea, în piaţă au ajuns şi preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fostul preşedinte Traian Băsescu, însoţit de fiica sa Ioana si nepotul lui, fostul ministru de Interne Vasile Blaga, fostul preşedinte al Senatului Mircea Geoană.

Va fi cea mai spectaculoasă parada militară pregătită vreodata. Pentru prima dată, parada a debutat cu evoluția avioanelor de vânătoare F 16 care au fost testate în luptă în teatrele de operații. O altă premiera a fost defilarea celui mai modern radar care a intrat în înzestrarea Forțelor aeriene anul acesta.

Printre cei aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor sunt şi 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere. Detașamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

Totodată, imediat după încheierea defilării militarilor și a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14.00, expozițiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieței Presei Libere și în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest și Mali, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Reprezentaţii MApN au anunţat că folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă. De asemenea, persoanele care intenţionează să asiste la paradă sunt rugate să nu aducă cu ele bagaje voluminoase.

Paradă militară de 1 Decembrie la Alba Iulia

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.400 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave.

Începând cu ora 10.00, la Monumentul „Marii Uniri” va fi organizată o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 11.00 și 12.30, publicul va avea ocazia să vizioneze tehnica participantă la defilare, care va fi staţionată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Dacă preşedintele Klaus Iohannis rămâne la Bucureşti, premierul Ludovic Orban a ales să participe la ceremonia militară de la Alba Iulia, de la ora 13. Alături de el vor fi miniştrii Economiei, Virgil Popescu şi al Agriculturii, Adrian Oros. La ora 10, premierul Ludovic Orban va participa la Ceremonia militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii. 

La ora 11 are loc Marea Adunare Națională și Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, iar o oră mai târziu ia parte la slujba Te Deum, în Catedrala Ortodoxă a Încoronării. 

Seara, premierul Orban va reveni la Bucureşti pentru a lua parte la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a României de președintele Klaus Iohannis.