Parapete montate în zonele cu accidente din Moldova, soluţia de compromis în loc de autostrăzi

Autorităţile din judeţul Iaşi au decis să monteze parapete de protecţie în zonele în care se produc accidente grave, în condiţiile în care autostrăzile din Moldova întârzie să apară.

14 iun. 2022, 10:11

Astfel de parapete vor fi montate pe DE 583, pe tronsoanele de drum unde au loc numeroase accidente în fiecare an, cele mai multe dintre ele soldate cu morţi sau răniţi grav.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a început montarea unor parapete pe rulouri pe sectorul DN 28, km 33 + 620 – 34 + 287, între localităţile Războieni şi Bălţaţi, în luna aprilie. În următoarea perioadă urmează montarea unor noi astfel de rulouri, au anunţat reprezentanţii DRDP, citaţi de Adevărul.

Pasarele pietonale şi parapete montate în zonele cu accidente din Moldova

Totodată, autorităţile din Iaşi spun că în următoarea perioadă, pe drumul european, vor fi montate pasarele pietonale, în dreptul unor localităţi în care pietonii sunt victime ale accidentelor frecvent. Acestea vor fi instalate în oraşul Podu Iloaiei, dar şi în comunele Leţcani şi Miroslava.

Ultimul accident grav în judeţul Iaşi s-a produs în luna februarie a anului 2022, atunci când şapte persoane au murit. Această tragedie a determinat autorităţile să monteze parapete până când Moldova va ajunge să beneficieze de autostrăzi, de la nord la sud şi de la est la vest.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu a anunțat semnarea contractelor pentru Autostrada Moldovei: „E primul proiect de țară al coaliției”

Lucrările la cel mai așteptat proiect de infrastructură rutieră, autostrada A7, ar putea debuta în curând, după ce au fost desemnați cei trei câștigători pentru execuția celor trei loturi ale primului tronson din drumul de mare viteză, Ploiești – Buzău, cu o lungime de 63,2 kilometri.

Autostrada Moldovei va avea o lungime de 320 de kilometri. Primul lot al tronsonului Ploiești – Buzău din A7 este Dumbrava – Mizil, cu o lungime de 21 de kilometri, al doilea Mizil – Pietroasele, de 28,3 kilometri, iar cel de-al treilea Pietroasele – Municipiul Buzău, cu o lungime de 14 kilometri.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, a oferit mai multe informații despre proiectul de infrastructură pentru RomâniaTV.net.

Oficialul de la Compania Națională de Infrastructură Rutieră susține că lucrările ar putea începe la sectorul Ploiești – Buzău chiar din mai, după semnarea contractelor și acordarea celor 30 de zile pentru organizarea șantierelor, însă cu o condiție, dacă nu vor exista contestații în urma licitațiilor. Pentru unul dintre loturi a fost depusă deja o contestație.

În cazul în care vor exista contestații, câștigătorii proiectelor ar putea fi desemnați în vară.

„În cazul în care vor exista contestații, instanța va decide. Până la începutul lui iunie ar putea fi stabiliți câștigătorii pentru contractele de execuție, la cele trei loturi din primul tronson”, a declarat Alin Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.

Termenul pentru finalizarea autostrăzii este anul 2026.

„Până la începutul lui 2023 trebuie să avem contractele semnate pentru toate loturile. Avem apoi termenul de 20 de luni pentru execuție, deci în 2025-2026 ar trebui să se circule pe autostradă de la București la Pașcani. 

Termenul de finalizare al întregului proiect este stabilit prin PNRR, 2026″, a mai transmis oficialul MT.

Pe lângă Ploieșți – Buzău (63 km), Autostrada Moldovei mai conține tronsoanele Buzău – Focșani (82 km), Focșani – Bacău (97 km) și Bacău – Pașcani (77 km).

Citeşte şi: Marcel Boloş îi taie elanul lui Sorin Grindeanu. „Dacă cei de la Ministerul Transporturilor realizează 419 km de autostradă asumaţi prin PNRR, vor fi declaraţi eroi naţionali”