Parastasul Părintelui Arsenie Boca. Sute de oameni s-au strâns la Mănăstirea Prislop

Sute de oameni s-au strâns la Mănăstirea Prislop unde a avut loc parastasul Părintelui Arsenie Boca. Tot acolo sunt mobilizate și forțe de ordine pentru a se asigura că sunt respectate regulile anti-COVID-19.

28 nov. 2020, 16:13
Parastasul Părintelui Arsenie Boca. Sute de oameni s-au strâns la Mănăstirea Prislop

Parastasul părintelui Arsenie Boca. Astăzi s-au împlinit 31 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar la Mănăstirea Prislop au avut loc parastasul și slujba de pomenire a acestuia.

Citeşte şi: Părintele Ghelasie a murit de coronavirus. A fost ucenicul lui Arsenie Boca. În ultima sa predică, i-a îndemnat pe credincioşi să voteze „bine”

Sute de oameni s-au adunat de la primele ore în fața mănăstirii Prislop. Tot acolo au ajuns și forțele de ordine pentru a se asigura că sunt respectate regulile în contextul pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Minuni la mormantul parintelui Arsenie Boca

În anii trecuţi, pe această dată, curtea Mănăstirii Prislop era plină, Zeci de mii de credincioși veneau în pelerinaj la mormântul acestuia.

Anul acesta numărul a fost mai mic.

 

Părintele Arsenie Boca,

Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop. Părintele Arsenie (Zian Boca) a văzut lumina zilei în data de 29 septembrie 1910.

A studiat la Gimnaziul ortodox „Avram lancu” din Brad (1922-1929), Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (1929-1933), la Academia de „Belle Arte” din București și a urmat un stagiu de documentare la Muntele Athos. A fost hirotonit diacon celib în 1936 și preot în data de 10 aprilie 1942.

A fost arestat de autoritățile comuniste în noaptea de 15/16 ianuarie 1951. A fost închis la Aiud, Baia Sprie, Ocnele Mari și apoi la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Eliberat pe 17 martie 1952, Părintele Arsenie s-a întors la Mănăstirea Prislop, participând la slujbe, pictând și lucrând în obștea mănăstirii. În anul 1955 a fost anchetat la Timișoara, și condamnat la alte șase luni de detenție.

Potrivit sursei citate, în anul 1969 Mănăstirea Prislop a fost închisă, iar Părintele Arsenie Boca exclus din monahism, începând perioada de pribegie prin București și alte localități.

În 1961 a era angajat la Atelierele Patriarhiei, iar în 1968 a fost pensionat. Apoi s-a retras la parohia Drăgănescu, lângă București, unde a început pictarea lăcaşului de cult.

Spre sfârșitul vieții i s-a permis să se reîntoarcă la Prislop.

A trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au iubit.

Sursa foto: r3media.ro