Parc distrus în Cluj Napoca. Cine a ras de pe hartă un spaţiu verde şi un lac

Dezvoltatorii complexului Park Lake, din Cluj Napoca, au reuşit să obţină autorizaţie de construcţie în mijlocul unui parc din oraş.

RomaniaTV.net
30 iul. 2019, 08:04
Parc distrus în Cluj Napoca. Cine a ras de pe hartă un spaţiu verde şi un lac

Dezvoltatorii complexului Park Lake, din Cluj Napoca, doi oameni de afaceri cu buletin de București, își fac reclamă intens. Se vând apartamentele din cel de-al doilea bloc al ansamblului rezidențial. Noi nu facem publicitate, ci observăm amuzați că numele ansamblului dezvăluie exact păcatele acestui proiect: a distrus un parc și un lac. O să vedeți imediat și cine a făcut posibilă o asemenea enormitate, care încalcă legea. Altfel spus, dacă e să fim sarcastici, la cine ar trebui să apelați ca să vă ridicați blocuri în Parcul Central. Ce ziceți? Că acolo nu se poate? Păi la fel nu se putea nici aici, dar s-a întâmplat, pe principiul omul „sfințește” lacul, scrie media9.ro

Totul apare într-o plângere prealabilă depusă la Primărie de avocatul Mihai Ielciu, în numele clientului său, Mihai Dumitru Chezan.

Din start, trebuie să știți că planul urbanistic general (PUG) din 1999 lua act de faptul că în zona despre care discutăm existau o zonă verde (V4 în plan) și lacul Gheorgheni 2. Zona era parte integrantă din ceea ce, acum 50 de ani, plănuia arhitectul Vasile Mitrea: amenajarea Parcului Est. În prezent, se pregătește un concurs de soluții pentru Parcul Est, dar – evident – fără suprafața răpită pentru a se construi Park Lake.

Legea interzice expres distrugerea spațiilor verzi. Articolul 71 din OUG 195/2005, privind protecția mediului, nu lasă loc de interpretări: „Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”.

Cine a făcut însă posibilă această „magie”? Semnăturile indică fără dubiu: Adrian Iancu, fost arhitect șef al municipiului, prin firma sa, Arhimobil SRL. Autorizațiile au fost obținute de Claudiu Botea, unul dintre patronii societății de arhitectură-minune a Clujului. Arhimar Serv SRL primește autorizație după autorizație, lucru ușor de observat pe website-ul Primăriei, așa că i se adresează toți dezvoltatorii dornici de înavuțire rapidă. Ei sunt „comando-ul urbanistic” care au ras parcul și lacul de pe hartă.

Ca o paranteză, un investitor mi-a spus că s-a interesat în 2005 de terenul de lângă lac și era foarte ieftin. De ce? Pentru că Primăria susținea că acolo nu se poate elibera autorizația de construire. Corect! Numai că au existat oamenii care au știut cum se poate schimba poziția Primăriei.

Citeşte mai mult aici