Parchetul European a solicitat României să aprobe între 20 şi 30 de procurori delegaţi. Ministerul Justiţiei anunţă că acceptă doar 10

Parchetul European a solicitat României să aprobe între 20 şi 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene. Cu toate acestea, ministerul Justiţiei a anunţat că accepta doar 10 procurori, conform surselor G4Media.ro.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 13:12
Parchetul European a solicitat României să aprobe între 20 şi 30 de procurori delegaţi. Ministerul Justiţiei anunţă că acceptă doar 10

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European, a trimis o scrisoare săptămâna trecută către ministerul Justiţiei în care l-a anunţat pe Cătălin Predoiu că respinge oferta Guvernului Român, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, AVERTISMENT pentru bogaţii Europei

Potrivit regulamentului de funcționare al EPPO, „În fiecare stat membru există doi sau mai mulți procurori europeni delegați. Procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru relevant și ajungerea la un acord cu acesta, aprobă numărul de procurori europeni delegați, precum și diviziunea funcțională și teritorială a competențelor între procurorii europeni delegați și fiecare stat membru”.

România riscă astfel să ajungă ultima țară care nu a aprobat numărul de procurori pentru EPPO, blocând activitatea instituției.

În raportul OLAF pe anul 2019, (oficiul european de luptă anti-fraudă), România conduce în topul țărilor europene anchetate pentru fraude cu fonduri UE. România ocupă primul loc cu 11 investigații deschise, fiind urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

Potrivit surselor G4Media.ro, Parchetul European solicită un anumit număr de procurori fiecărei țări UE, dintre cele 22 care au aderat la această structură, pe baza unui set de criterii, între care cel mai important este numărul de dosare raportat anual în care sunt anchetate fraudele cu fonduri europene.