Parchetul General, sesizat în legătură cu Loteria "Mergi la vot, mergi în vacanţă". REACŢIE Paralela 45

Publicat: Vineri, 17 Mai 2019 17:13 // Actualizat: Vineri, 17 Mai 2019 19:21 // Sursa: romaniatv.net

Scandal în campania electorală. Autoritatea Electorală Permanentă sesizează Parchetul General şi Biroul Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitară "Mergi la vot, mergi în vacanţă”, organizată sub sigla Paralela 45

UPDATE: Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, a declarat, vineri, pentru News.ro, că demersul companiei a fost unul pur civic şi nu are nicidecum un caracter politic, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul General şi Biroul Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă”, organizată sub sigla Paralela 45.

"După întreaga poveste cu Consiliul Concurenţei, acum o altă autoritate a statului român vine cu nişte idei fantasmagorice, cum că Paralela 45 ar 'condiţiona' în vreun fel sau altul participarea la vot. Bănuiesc că este vorba de o reclamaţie a unui 'hater' de o parte sau alta a spectrului politic. Menţionăm că acţiunea noastră nu are nicidecum un caracter politic. Ea se referă numai la participarea la vot şi nu la referendum. Are un caracter civic, cu influenţă asupra marketingului şi este făcută în totalitate cu bună credinţă. Personal, eu consider că electoratul român trebuie să conştientizeze ce înseamnă Uniunea Europeană, avantajele pe care le aduce apartenenţa României la UE şi că doresc ca participarea să fie în procent cât mai mare", a spus Alin Burcea, pentru News.ro.

Acesta subliniază că în social-media oricum există foarte multe persoane, publice sau nu, care încurajează mersul la vot.

"Observ în social media că toata lumea, într-o formă sau alta, încurajează mersul la vot, există diverse clipuri, diverse postări, unele neutre, altele părtinitoare. Noi nu condiţionăm pe nimeni şi în orice moment suntem deschişi să răspundem la întrebări organelor de control ale statului. Se pare că România e o ţară a controlului", a adăugat Alin Burcea.

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul General şi Biroul Electoral al Sectorului 5 privind Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă", organizată sub sigla Paralela 45, demersul fiind făcut în urma unor notificări scrise primite inclusiv din partea presei şi în urma unor verificări ale materialelor publicitare.

"Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4-5) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanţă" organizată sub sigla PARALELA 45. Precizăm că demersul AEP vine ca urmare a unor sesizări scrise, inclusiv din partea presei, înaintate instituţiei noastre, precum şi în urma verificării materialelor publicitare apărute în mediul online", anunţă instituţia într-un comunicat.

Astfel, s-a constatat că SC PARALELA 45 TURISM SRL a organizat Loteria Publicitară "Mergi la vot, mergi în vacanţă", acţiune ce se desfăşoară în perioada 08.05.2019 – 27.05.2019, sub sigla PARALELA 45, având ca grup ţintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani şi condiţie obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare.

"AEP consideră că Loteria Publicitară "Mergi la vot, mergi în vacanţă" are ca obiect determinarea şi condiţionarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional desfăşurându-se la aceeaşi dată şi în aceleaşi secţii de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în ţară şi în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanţii trebuie să facă dovada participării la vot prin "abţibildul de pe spatele cărţii de identitate cu care au votat.". Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, "participarea cetăţenilor la alegeri se face pe baza liberului consimţământ al acestora"", menţionează instituţia.

AEP apreciază că acţiunea prin care alegătorii sunt determinaţi şi condiţionaţi să meargă la vot şi oferirea de foloase materiale (excursii în ţară şi în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisă şi sancţionată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 mai 19:45
Răspunde | Votează email 0 email
serj
loteria romana si televiziunea romana ar trebui desfiintate demult, pentru ca sunt gauri negre pentru bugetul de stat si fac si prozelitism politic pentru PDL/USR. nu mai spun de procesul perfid de maghiarizare a romaniei, prin emisiunile alea jegoase.
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H