Parchetul saudit cere pedeapsa cu moartea pentru cinci persoane acuzate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Procuratura saudită cere pedeapsa cu moartea pentru cei cinci inculpați care au drogat și au dezmembrat jurnalistul Jamal Khashoggi.

15 nov. 2018, 10:40
Parchetul saudit cere pedeapsa cu moartea pentru cinci persoane acuzate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi a fost ucis în data de 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde se afla pentru formalități administrative. După ce a negat inițial crima, autoritatea saudită a recunoscut în cele din urmă că editorialistul a murit într-o operațiune „neautorizată”. Mai mult de o lună după moartea sa, corpul său încă nu a fost găsit. Autoritățile Riad neagă că au ordonat asasinarea sa şi spun că 18 persoane au fost arestate în legătură cu acest caz. Joi, parchetul saudit a anunţat că 11 persoane au fost inculpate în legătură cu acest asasinat, iar pentru cinci dintre ele s-a cerut pedeapsa cu moartea.

Turcia a declanşat propriile investigații în acest asasinat, iar pe 31 octombrie procurorul general al orașului Istanbul a anunțat că, la sosirea sa în consulat, Jamal Khashoggi a fost ucis prin strangulare, corpul său fiind ulterior dezmembrat. De asemenea, el a subliniat natura premeditată a acestei crime.

Jurnalistul a plecat în exil în 2017, în SUA, și a publicat regulat articole în Washington Post, criticându-l pe moștenitorul tronului saudit, prințul Mohammed bin Salman Al Saud.