Parcul de 93 de milioane de lei şi consolidarea masivului Cozla, printre amendamente la bugetul MMSC

Un parc de agrement pe Borcea, în Călăraşi, de 93 milioane de lei, unul de 10.000 de lei într-o comună din Vrancea şi proiecte de la câteva zeci de mii la milioane de lei sunt printre obiectivele pentru care parlamentarii au cerut finanţare în cele 321 de amendamente la bugetul Ministerului Mediului
Romania TV
30 ian. 2013, 10:11
Parcul de 93 de milioane de lei şi consolidarea masivului Cozla, printre amendamente la bugetul MMSC

Amenajarea de parcuri, realizarea de diguri, sisteme de canalizare sau piste pentru biciclişti se numără printre proiectele din aceste amendamente, admise de comisiile de administraţie din Parlament, la avizarea proiectului de buget al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC).

Dintre cele 321 de amedamente depuse la proiectul de buget al MMSC, 283 aparţin PDL, 31 – PPDD, şase – PC şi unul – UDMR.

Mai mulţi senatori şi deputaţi UDMR au solicitat asigurarea finanţării de aproximativ 17 milioane de lei, prin Administraţia Fondului de Mediu, pentru un program în Harghita, ce cuprinde obiective vizând protecţia resurselor de apă, canalizare şi staţii de epurare, sisteme integrate de alimentare, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.

Din partea PC au depus amendamente deputatul Constantin Avram – suplimentarea bugetului MMSC cu 500.000 de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru începerea lucrărilor din proiectul „Construire dig de protecţie pe râul Trotuş” la Gura Văii, judeţul Bacău, şi Drăguşanu Vasile Cătălin, care a solicitat alocarea a 13,45 de milioane de lei din bugetul ministerului pentru amenajarea albiilor pârâurilor Horaiţa şi Almaş de pe raza comunei Dobreni, judeţul Neamţ, efectuarea de diguri de protecţie în anumite zone ale acestora şi executarea a două poduri betonate şi a unor podeţe de lemn necesare pentru accesul locuitorilor pe ambele părţi ale pârâurilor (1,25 de milioane de lei), piste pentru biciclişti de 18 kilometri (4,7 milioane de lei), lucrări de consolidare a masivului Cozla, unde apreciază că există pericolul de alunecări masive de teren (7,5 milioane de lei).

Parlamentarii PDL au solicitat finanţarea unor proiecte ce includ amenajări de parcuri şi zone verzi, împăduriri şi renaturări, piste pentru biciclişti, reabilitare de sisteme de alimentare cu apă, înălţări de diguri, deschideri de drumuri forestiere, sisteme ce utilizează energie regenerabilă, executarea de canale menajere, staţii de epurare, reabilitări de drumuri, stoparea alunecărilor de teren, amenjarea de platforme de depozitare gunoi, cu sume ce variază de la câteva zeci de mii (10.000 de lei pentru amenajare parc în localitatea Dumitreşti, judeţul Vrancea), la mai multe milioane de lei.

Sume mai mari au fost solicitate, printre altele, pentru obiectivul „Parc pentru dezvoltare turisticăş i agrement Borcea”, în judeţul Călăraşi (93 de milioane de lei), lucrări de construcţie a Centrului Integrat de management a Deşeurilor, judeţul Cluj (50 de milioane de lei), acţiuni de ecologizare a procesului de reciclare a deşeurilor şi subproduselor plumboase, rezultate din obţinerea plumbului decuprat, pentru SC Romplumb SA Baia Mare, judeţul Maramureş (18,8 milioane de lei), finalizarea lucrarilor la Grădina Zoologică din Braşov (15,36 milioane de lei), punerea în siguranţă a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor pe râul Ialomiţa şi afluenţi din zona municipiului Urziceni (15 milioane de lei).

Parlamentarii PPDD au solicitat, la rândul lor, sume mai mari pentru proiecte precum finalizarea depozitului ecologic aferent municipiului Iaşi, cu închiderea celui vechi (44 de milioane de lei), sisteme de canalizare, epurare şi alimentarea cu apă în localităţile Doman (18,3 milioane de lei), Secu şi Cuptoare (18,62 milioane de lei), aparţinătoare municipiului Reşiţa, sistemul de canalizare în comuna Fălcoiu, judeţul Olt (12,7 milioane de lei).

Un alt amendament din partea PPDD, al deputatului Marioara Nistor, prevede alocarea a 20% din valoarea totală actualizată a cheltuielilor stipulate în contractele de administrare dintre Ministerul Mediului şi instituţiile şi sau organizaţiile de mediu, către parcurile naturale.

Bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a fost avizat favorabil, marţi, cu unanimitate de voturi, de comisiile parlamentare pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului, fiind admise 321 de amendamente.

Bugetul MMSC a fost avizat marţi şi în comisiile reunite pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, însă cu respingerea celor 240 de amendamente înaintate la dezbatere în aceste comisii. La comisiile de agricultură, bugetul a fost avizat în forma propusă de Guvern, cu 26 de voturi „pentru” şi trei abţineri.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice are alocat pentru 2013 un buget de 2,208 miliarde de lei, în scădere cu 0,08 la sută faţă de execuţia bugetară preliminară de anul trecut, potrivit proiectului de buget.

Din bugetul Ministerului Mediului, contribuţia de la bugetul de stat reprezintă 94,36 la sută, fondurile exterene nerambursabile – 2,13 la sută, iar veniturile proprii – 3,51 la sută.

Potrivit unui material prezentat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, la comisii, alocarea de la bugetul de stat creşte faţă de anul trecut cu 5,67%, la 2,084 milioane de lei.

Veniturile Ministerului Mediului, care anul trecut au totalizat 175,5 milioane de lei, sunt estimate să scadă cu 55,89%, la 77,415 milioane de lei, ca şi fondurile externe nerambursabile, cu 17,86%, la 53,5 milioane de lei.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde turiștii sunt răsplătiți dacă sunt respectuoși cu mediul. Ce avantaje au cei care ajung aici
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
Ce înseamnă all inclusive pe litoralul românesc, de fapt? Doi români au petrecut câteva zile la Olimp: ”Am stat mult la ....
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
De ce se strică, de fapt, ciorba în frigider. N-ai fi bănuit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Soția lui Ionel Ganea rupe tăcerea! Cine este, de fapt, vinovat pentru accidentul care i-a adus fiul în stare gravă: „S-a întâmplat nenorocirea”
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve