Părintele Calistrat, într-o nouă înregistrare compromiţătoare: „Nu îmi da tu mie lecţii că sunt mai parşiv decât crezi. Eşti o vagaboandă tupeistă! Dacă îţi buşesc două capace te linişteşti”. VIDEO

Conflictul dintre părintele Calistrat şi cele două enoriaşe pe care le-a împins, după cum am văzut în filmarea care a apărut în spaţiul public la începutul lunii noiembrie, este mai vechi. La sfârşitul lunii august ar fi avut loc o primă altercaţie între aceştia, care a devenit publică abia acum. În înregistrarea de la primul incident, părintele poate fi auzit proferând o serie lungă de ameninţări şi de jigniri la adresa celor două enoriaşe.

07 dec. 2022, 11:42
Părintele Calistrat, într-o nouă înregistrare compromiţătoare: „Nu îmi da tu mie lecţii că sunt mai parşiv decât crezi. Eşti o vagaboandă tupeistă! Dacă îţi buşesc două capace te linişteşti”. VIDEO

Părintele Calistrat este protagonistul unei noi înregistrări care nu-i face cinste, apărute în spaţiul public. După cum se poate auzi, preotul are un limbaj suburban, ţipă şi le jigneşte pe cele două enoriaşe pe care le-a agresat în curtea mănăstirii Vlădiceni. Pe una dintre ele o şi împinge, iar când aceasta îl întreabă cu ce drept face asta, preotul îi dă replica: „cu dreptul că eşti tupeistă”.

Evenimentele s-au petrecut pe data de 31 august, în curtea Mănăstirii Vlădiceni, iar victimele sunt aceleaşi două enoriaşe agresate şi în septembrie, care s-au dus atunci să îl confrunte pe duhovnic.

Încă din debutul înregistrării care a intrat în posesia Ziarului de Iaşi se înţelege că este vorba despre continuarea unui conflict. La început, părintele este auzit spunând pe un ton nervos: „aici nu se mărită, nu se însoară, nu se curvăreşte, nu se regulează”.

Enoriaşă: – Părinte, este un loc public.

Părintele Calistrat: – Nu e public lângă mine, e public acolo în ogradă, lângă paraclis.

Enoriaşă: – Dar de abia aţi venit…

Părintele Calistrat: – Am terminat discuţia, nu mă scoate din papuci!

Enoriaşă: – Cum să îmi spuneţi mie că îmi sar mucii?

Părintele Calistrat: – Hai dispari şi nu mă plictisi. Am terminat discuţia, domnişoară! Taci din gură şi nu umbla cu prostii că eu nu-s căţel de o zi, hai-hai, lasă vrăjeală, lasă prostiile. Nu îmi dai tu mie lecţii, eu sunt mai parşiv decât crezi tu, eu spovedesc de 30 de ani. Mă deranjezi şi mă spionezi, eu nu permit treaba asta. (…) Hai, lasă vrăjeală, nu-mi ţine mie lecţii de pedagogie, am ajuns să nu îţi permit la cinci metri de mine, du-te în paraclis dacă ai treabă, du-te în biserică şi nu mă mai plictisi! […] Nu mă face că dacă îţi buşesc două capace ştii cum te linişteşti în două minute? Eu nu sunt târfa voastră.

Citeste si Părintele Calistrat a luat la ţintă videochatistele, după ce o enoriaşă care a practicat această activitate i s-a spovedit: „Îmi dădea exemplul Mariei Egipteanca. Ea ştim că a fost desfrânată, dar nu a făcut videochat, ci s-a pocăit”

Enoriaşă – Părinte vă rog frumos, m-aţi împins.

Părintele Calistrat – Şi dacă te-am împins ce?

Enoriaşă – Cu ce drept mă împingeţi?

Părintele Calistrat – Cu dreptul că eşti tupeistă.

Citeste si Tăvălug de acuzaţii la adresa părintelui Calistrat. Un călugăr susţine că ar fi fost bătut de preot în repetate rânduri: „Mi-a dat o lovitură zdrobitoare peste cap”

În continuarea înregistrării, se distinge însă clar cum preotul le aruncă jigniri celor două enoriaşe: „Dă-i drumul de aici, bagaboando!” sau „Eşti o vagaboandă tupeistă!”, „Sunteţi două scrintite, Socola e la doi paşi”. Una dintre femei îi spune că nu este intimidată de el, replica părintelui fiind: „Dar la cât de proaste sunteţi cine dracu vă mai intimidează pe voi?”.

Reamintim faptul că acesta a fost oprit de la slujire de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei după imaginile apărute public în care acesta loveşte o femeie în curtea mănăstirii, o anchetă penală fiind în curs, în paralel cu o investigaţie a Exarhatului mănăstiresc, care nu a audiat nici până acum toate părţile implicate în scandal.