Părintele Calistrat explică de ce NU este păcat să dăm de pomană produse de frupt în post

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a vorbit în emisiunea BZI LIVE, despre lucrurile pe care le putem face în post și cele care ne sunt interzise.

17 dec. 2022, 11:02
Părintele Calistrat explică de ce NU este păcat să dăm de pomană produse de frupt în post

Părintele Calistrat a fost întrebat dacă este păcat să dăm de pomană produse de frupt în post.

Spre exemplu, laptele, ouăle şi brânza sunt produse de frupt, neîngăduite creştinilor ortodocşi să le consume în timpul postului, însă nu este păcat dacă le împărțim cu semenii noștri, mai ales dacă aceștia le cer sau au nevoie de ele.

Duhovonicul a explicat că nu este deloc greșit să facem asta și a răspuns că oamenii își aleg singuri calea de mântuire. Ei nu pot fi obligați să postească, iar dacă ne cer să le dăm alimente care nu sunt de post, nu putem să îi refuzăm.

Părintele Calistrat spune că cel mai important este postul sufletesc

„Noi nu putem obliga pe cineva să postească, oamenii își aleg calea de mântuire. Dacă cineva îți cere ceva, tu îi dai. Dacă ai și poți să îi dai, asta e treaba lui, nu poți să-i spui: „Eu nu îți pot da lapte, că eu nu mănânc”, a răspuns părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Citiți și: Părintele Calistrat Chifan, despre întâlnirea cu diavolul: „Era un om cam de vreun metru, mititel, negru, cu pălărie pe cap”

Pentru a-și argumenta mai bine răspunsul la întrebarea de mai sus, părintele Calistrat a relatat pilda femeii care nu putea să nască. Se spune că era un pustnic iubit de toți oamenii din sat și, pentru a-i distruge reputația, o femeie de moravuri ușoare a mers la el cu oala cu lapte. Pustnicul a băut-o, chiar dacă era post și așa a ajuns să fie blamat de oameni.

Părintele Calistrat: „Omul bun scoate cele bune din vistieria inimii sale”

„Avem un pustnic în pateric, cel mai renumit, undeva la un capăt de sat, făcător de minuni și o femeie din asta mai fistichie așa, ca să spun, mai de moravuri ușoare, a zis așa: „Trebuie să îi stric eu reputația lui popa ăsta. Ce merge tot satul ca înecatul la el și face pe interesantul acolo?” Și în mijlocul Postului Mare, în săptămâna postului, când toată lumea postea, ia o oală cu lapte și direct la pustnic: „Părinte, preacuvioase, sunt o creștină evlavioasă, am venit să îmi dați și mie o binecuvântare și v-am adus și eu din roadele casei.” Intră ea în chilie, vede o rogojină, un pat, un ulcior cu apă pe o masă de lemn, un scăunel, o rogojină pe pat și una la picioare, nu vede nimic și zice: „Părinte, sunt într-o încurcătură. Unde să pun laptele ăsta?” -„Dă-l încoace”. A făcut bătrânul cruce pe el și l-a băut. Imediat a umplut toată cetatea. „Voi care mâncați pâine și apă, voi care o săptămână nu mâncați nimic, voi care vă duceți la preoți, uite ce făcea pustnicul din capătul satului. M-am dus la el și nici nu a avut răbdare să intru în casă, mi-a apucat oala din mână și a băut tot laptele. Ce? Nu știa că-i post?”, a povestit părintele Calistrat.

Timpul a trecut, iar femeia a rămas însărcinată. Fiindcă nu putea să nască, a chemat medicul, moașa, diferiți vraci pricepuți, chiar și preotul din sat și nimeni nu a reușit să o ajute. În final, a venit la ea pustnicul, a binecuvântat-o și femeia a născut un copil sănătos. El i-a spus, apoi, că faptele contează, nu laptele.

„Și oamenii, bineînțeles că au început să îl blameze, să îl jignească, să îl vorbească de rău. Pustnicul nu a zis nimic, și-a văzut de treabă. Femeia, între timp, ramâne gravidă cu bărbatul ei și nu poate naște. Cheamă medicul, cheamă moașa, cheamă vraci pricepuți, cheamă preotul din sat, să citească, nimic. Dar cineva spune: „Eu știu unde trebuie să vă duceți. Mergeți la pustnicul din capul satului, că bătrânul ăla face minuni și are mare putere. Bătrânul nu se supără, intră, o vede, o recunoaște, o binecuvânetază peste burtă și copilul iese sănătos. Bătrânul zice: „Vezi, soră dragă, faptele, nu laptele”. Omul bun scoate cele bune din vistieria inimii sale”, a adăugat părintele Calistrat, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Citiți și: Părintele Calistrat Chifan, despre situațiile în care ne este permis să NU iertăm: „Noi, oamenii, avem o neputinţă. Atunci trebuie să zicem: ‘Dumnezeu să te ierte’”