Părintele Vasile Ioana demontează superstiţia potrivit căreia este păcat să te speli într-o zi de sărbătoare

În România, tradiţiile şi superstiţiile sunt la ele acasă. Persoanele credincioase le respectă cu sfinţenie ca să nu atragă mânia Celui de Sus şi, astfel, să aibă parte de necazuri. Unele dintre acestea, însă, sunt duse la extrem.

06 ian. 2022, 23:42
Părintele Vasile Ioana demontează superstiţia potrivit căreia este păcat să te speli într-o zi de sărbătoare

Este cazul superstiţiei potrivit căreia este păcat să te speli sau să îţi speli părul într-o zi de sărbătoare, dar mai ales în zilele în care preoţii sfinţesc apele, cum ar fi la Bobotează, când se sfinţeşte Agheasma Mare, sau la sărbătorile la care se sfinţeşte Agheasma Mică: 1 august (începutul postului Adormirii Maicii Domnului), 1 septembrie (începutul anului bisericesc), în Vinerea din Săptămâna Luminată (Izvorul Tămăduirii).

Nu este specificat clar nicăieri în învățătura de credință a Bisericii dacă e păcat sau nu să facem baie sau să ne spălăm părul la zi de sărbătoare. Totuşi, preoţii ne învaţă că duminicile și sărbătorile de peste an sunt zile în care trebuie să ne îngrijim mai mult de suflet, iar de trup doar cu strictul necesar. Doar în acest mod s-ar putea explica refuzul multor creştini de a face baie şi de a-şi spăla părul la zi de sărbătoare.

Citeste si Preotul celebru pentru combinezonul împotriva COVID-19 a murit. Părintele Alexandru Militaru era aşteptat la slujba de Bobotează

De ce nu este păcat să te speli în zi de sărbătoare

În contextul marii sărbători a Bobotezei, părintele Vasile Ioana a adus clarificări vizavi de modul în care unii credincioşi interpretează superstițiile din popor de Bobotează potrivit cărora nu trebuie să se spele pentru că „se spurcă apele„.

Tot apare întrebarea dacă avem voie astăzi să consumăm, pentru uzul casnic, apa de la chiuvetă? Categoric da. Astăzi(de Bobotează – n.red.), firea apelor s-a schimbat în har. Apa acum are o putere dumnezeiască. Dar dacă mâncăm după-amiază, nu înseamnă că nu mai spălăm vasele. Sau diseară nu înseamnă că nu îmi fac duș. Nu este în regulă să nu te speli opt zile. Dacă nu ne-am spăla opt zile, ar fi o mare problemă mâine la slujbă când vom ajunge.

Ce vreau să zic este că noi am sfințit apa de aici, dar nu am sfințit toată apă de la Apa Nova, de la chiuveta de acasă. De aceea, puteți folosi apa liniștiți. Apa sfințită este agheasma în care s-a invocat harul Duhului Sfânt. Dar asta nu înseamnă să nu vă spălați opt zile, Doamne ferește!”, a spus Părintele Vasile Ioana, potrivit Antena 3

Citeste si Mii de persoane, la procesiunea de Bobotează la Constanţa. ÎPS Teodosie a venit cu caleaşca trasă de cai, fiind ţinut în braţe de un preot – GALERIE FOTO şi VIDEO


loading...
Partenerii noștri