Lista şcolilor cu risc seismic. Părinții din Târgu-Jiu, nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere că își asumă riscul unui cutremur, atunci când copiii sunt la grădiniță

O grădiniță din Târgu-Jiu le cere părinților să semneze o declarație pe propria răspundere că își asumă riscul, în caz de cutremur, în timp ce copiii sunt la grădiniță.

21 feb. 2023, 20:52
Lista şcolilor cu risc seismic. Părinții din Târgu-Jiu, nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere că își asumă riscul unui cutremur, atunci când copiii sunt la grădiniță
O grădiniță din Târgu-Jiu le cere părinților să semneze declarații pe propria răspundere

Grădinița cu program prelungit Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu le cere părinților să semneze o declarație pe propria răspundere prin care să își asume faptul că nu au cu cine să lase copiii acasă și îi expun unui risc în caz de cutremur, dacă îi aduc la grădiniță, potrivit edupedu.ro.

În județul Gorj, în perioada 20-24 februarie, merg la școală sau grădiniță copii din  doar 22 de unități de învățământ. Celelalte școli au decis să desfășoare activitățile din cadrul programelor Săptămâna Verde și Școala Altfel. Zilnic, în această zonă se produc seisme cu o intensitate de până la 4 grade pe scara Richter.

Conducerea grădiniței din Târgu-Jiu susține că există părinți care nu au cu cine să își lase copiii și care au făcut solicitări pentru a-i lăsa aici pe timpul zilei. Părinții sunt revoltați din cauza solicitării pe care unitatea de învățământ o are deoarece nu cunosc situația clădirii și dacă prezintă risc la cutremur.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ! Un nou cutremur lovește România! A fost resimțit în seara aceasta la Târgu Jiu

Inspectoratul Școlar susține că părinții nu pot asuma riscurile în caz de cutremur și că doar își asumă că ia măsurile de siguranță pentru copii. O parte au fost verificate și potrivit ISU Gorj, 11 dintre ele prezintă fisuri.

„În luna septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), 118 de clădiri cu destinația învățământ figurau ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I. Precizăm că datele sunt introduse de la nivelul fiecărei unități de învățământ și că în centralizarea din luna septembrie 2022 figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activități didactice.

 În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ, menționăm că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații”.

Citește și: Sute de mii de elevi intră în vacanță de astăzi după finalizarea cursurilor. Și școlile din București se închid. Unele școli din Gorj vor avea lacătul pe ușă și săptămâna viitoare din cauza distrugerilor cauzate de cutremure

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire, încadrată în clasa I de risc seismic:

I. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:

  • Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
  • Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
  • Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
  • Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
  • Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
  • Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
  • Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
  • Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
  • Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
  • Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
  • Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
  • Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
  • Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
  • Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea

II. Clădiri cu altă destinație

 

  •  Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
  • Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
  • Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
  • Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
  • Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin

„Ministerul Educației a solicitat conducerilor inspectoratelor școlare ca, împreună cu autoritățile locale, să identifice soluții pentru relocarea preșcolarilor/elevilor care învață în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I și care sunt în uz.Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanțate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susținute din fonduri europene”, 

se arată într-un comunicat al Ministerului