ULTIMĂ ORĂ! Un nou cutremur lovește România! A fost resimțit în seara aceasta la Târgu Jiu

Un nou cutremur s-a produs în România în această seara. Seismul a avut epicentrul tot în Oltenia, Gorj și a fost resimțit în Târgu Jiu. Oamenii sunt de-a dreptul speriați de ceea ce ar putea să urmeze.

15 feb. 2023, 21:56
ULTIMĂ ORĂ! Un nou cutremur lovește România! A fost resimțit în seara aceasta la Târgu Jiu

Seria cutremurelor nu s-a oprit! Un alt cutremur s-a produs recent în Oltenia, Gorj. Deși a avut o magnitudine mai mică, de 3.2 pe scara Riechter, acesta a fost resimțit în Târgu Jiu.

Acesta s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Citește și: Premierul Ciucă, discuţii cu şeful DSU Raed Arafat şi ministrul de Interne, după cutremurul din Gorj: A fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea intervenției

După cele două cutremure de luni și marți care au zguduit puternic România, s-au produs o serie de replici și alte cutremure mai mici. Aproape din oră în oră Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului înregistrează câte un seism.

Cutremur după cutremur în Oltenia. Un cutremur cu magnitudinea 5.7 s-a produs marți, 14 februarie, la ora 15:16:52 (ora României),  în OLTENIA, GORJ, la adâncimea de 6.3 km.

Luni, 6 februarie, două cutremure devastatoare au avut loc în Turcia, de 7,7, respectiv 7,5 grade pe scara Richter. Tragedia din statul lui Recep Erdogan a alarmat și administrația de la București, dar și cetățenii, înspăimântați că un seism sever ar putea provoca o mulțime de decese și de distrugeri pe scară largă.

La scurt timp după cele două cutremure din Turcia, și în România au avut loc două cutremure destul de puternice, însă care nu au provocat pierderea de vieți omenești. Luni a avut loc primul seism, de 5,2 grade pe scara Richter, iar marți s-a desfășurat altul de 5,7 grade pe scara Richter. Evenimentele din 13, respectiv 14 februarie, au accentuat valul de îngrijorare. Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) condus de către Raed Arafat a publicat un ghid de bune practici, în cazul unui eveniment neprevăzut. Raed Arafat recomandă românilor să aibă pregătit un rucsac de urgență, care să conțină produse esențiale.

Ce trebuie șă conțină kit-ul de supraviețuire în caz de cutremur

1. Apă

Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi.Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos. Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.

2. Alimente
Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere. Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:

– mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul)

– alimente deshidratate

– batoane energizante

– biscuiţi de secară

– dulceaţă- sucuri, cafea, ceai

– după caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc.

– dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.

3. Îmbrăcăminte și încălțăminte
Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.

4. Sac de dormit/2 pături pentru fiecare persoană
5. Trusă de prim ajutor
– medicamentele personale şi reţete (Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie)

– analgezice, antiseptice

– la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.

6. Aparate utile
– aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)- lanternă/persoană şi baterii de schimb- un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte)

– un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar

7. Articole pentru copii
– Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei

– Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii

8. Articole de igienă
– hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie

– articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene etc.

– saci de bucătărie

9. Acte
– carte de identitate, carnete de asigurări medicale

– bani

– cecuri

– numere de telefon importante

Citește și: Romanița Iovan e pregătită pentru cutremur! Are buncăr antiatomic și vrea să adăpostească oamenii de pe străzi ”În caz de pericol iau toți oamenii de pe stradă”