Paris: Parlamentarii francezi şi belgieni, momente de reculegere la Batlacan în memoria victimelor terorismului

Parlamentari belgieni, care anchetează atentatele din 22 martie de la Bruxelles, însoțiți de omologi ai lor francezi din Comisia de anchetă consacrată luptei împotriva terorismului, s-au recules luni la Paris, în fața sălii de concerte Bataclan, ținta atacurilor jihadiste de la 13 noiembrie 2015, relatează AFP, citată de Agerpres.

20 iun. 2016, 13:43

Parlamentarii francezi au depus o jerbă de flori albe, cu o panglică în culorile drapelului belgian, și au păstrat un minut de reculegere în semn de omagiu pentru cele 90 de persoane ucise în sala de concerte.
„Ne gândim nu numai la victimele acelui teribil 13 noiembrie care au fost ucise aici, în această sală de concerte din Bataclan, pe terase și în apropierea unui stadion de fotbal, ci și la victimele atentatelor comise împotriva redacției Charlie Hebdo, împotriva Hyper Cacher și, recent, împotriva a doi agenți de poliție la Magnanville” în apropiere de Paris, a declarat Patrick Dewael, președintele comisiei belgiene.

Franța a fost lovită de două ori în 2015 de atentate jihadiste (17 morți în 7,8 și 9 ianuarie și 130 de morți în 13 noiembrie) și Belgia a suferit în 22 martie a.c. două atentate care au vizat aeroportul și metroul din Bruxelles (32 de morți).

Aceste atacuri, plănuite de aceeași celulă a grupării Statul Islamic, au dezvăluit existența unei filiere jihadiste în centrul Europei.„Terorismul orb lovește fără discernământ. Terorismul orb nu cunoaște frontiere”, a subliniat Dewael.

Citeşte şi ATAC TERORIST FRANŢA. Ce au strigat TERORIŞTII în timpul atentatelor din Paris

Delegația Comisiei parlamentare belgiene de anchetă este mandatată să examineze circumstanțele care au dus la atentatele teroriste din 22 martie 2016. Ea avea în program o întâlnire luni cu membrii Comisiei franceze de anchetă pentru a discuta despre măsurile adoptate de statul francez în lupta împotriva terorismului din 7 ianuarie 2015, comisie prezidată de deputatul Georges Fenech (Republicanii, dreapta).

„Schimbul de informații și cooperarea între Franța și Belgia a fost bună după 13 noiembrie, problema este de a ști dacă ea a fost suficient de bună și înainte de 13 noiembrie”, a declarat Sebastien Pietrasanta, raportor socialist al Comisiei de anchetă franceze. Printre punctele ameliorabile, el a citat „alimentarea fișierului Schengen”, „controlul frontierelor” și lupta împotriva „falsificării pașapoartelor”.

În 13 noiembrie, la câteva ore după atentate, unul dintre suspecții-cheie, Salah Abdeslam, plecase din regiunea pariziană spre Belgia, sustrăgându-se controalelor. El a fost arestat în cele din urmă în comuna bruxelleză Molenbeek, după patru luni de căutări. Primele concluzii ale Comisiei franceze vor fi anunțate în 5 iulie.