Parlamentari cu dosare penale. Află cine sunt aleşii care au probleme cu legea

Mai mulţi dintre parlamentarii aleşi în urma scrutinului din 9 decembrie sunt cercetaţi, judecaţi sau chiar condamnaţi. Printre ei se numără şi nume grele, precum Dan Voiculescu, Liviu Dragnea sau Monica Iacob Ridzi.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 11:59
Parlamentari cu dosare penale. Află cine sunt aleşii care au probleme cu legea

Din noul legislativ fac parte şi 13 parlamentari care au dosare penale. Cel mai sonor nume este cel al lui Dan Voiculescu. Acesta a obţinut un nou mandat de senator de Bucureşti, deşi este judecat pentru privatizarea frauduloasă a institutului de chimie alimentară.

În faţa judecătorilor se află şi Monica Iacob Ridzi, despre care DNA spune că a organizat cu firme preferenţiale Ziua Tineretului, pe vremea când era ministru. Şi Relu Fenechiu sau Tudor Chiuariu răspund în faţa judecătorilor pentru fapte de corupţie. În cazul celui de-al doilea, înalta curte a decis în primă instanţă achitarea, dar DNA a făcut recurs.

Din rândul parlamentarilor cercetaţi fac parte Miron Mitrea, cu un dosar pe care l-a avut şi în vechiul mandat, dar şi Liviu Dragnea, acuzat de procurorii anticorupţie că a fraudat referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Un parlamentar devenit celebru după ce DNA a cerut arestarea lui este Ion Stan, acuzat de fapte de corupţie. Noii săi colegi vor decide dacă dau aviz pentru arestare sau dacă Stan rămâne alături de ei, în Parlament.

Pe lista cercetaţilor care au intrat în Parlament la alegeri sunt şi foştii miniştri Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre şi Liviu Pop. În cazul primilor doi nu s-a început urmărirea penală pentru că Parlamentul nu le-a ridicat imunitatea, în timp ce ancheta care îl vizează pe Liviu Pop este de abia la început.

În parlament a fost votat şi un deputat condamnat: Marko Attila a luat peste 50 la sută din voturi, deşi are o pedeapsă de trei ani. Dacă decizia rămâne definitivă, Attila va pleca din Parlament direct la închisoare.