Parlamentarii analizează legea care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole

Parlamentarii vor reîncepe discuţiile pe marginea legii care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole în România. Există patru proiecte care vor fi dezbatute împreună.
Romania TV
19 mai 2017, 10:31
Parlamentarii analizează legea care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole

Una dintre legile rămase restante în Guvernul Cioloş, cea referitoare la modificarea actului normativ ce vizează tranzacţiile cu terenuri agricole (17/2014), se va rediscuta în Parlament. În momentul de faţă există patru propuneri legislative pe această temă care vor fi dezbătute împreună săptămânile viitoare, după ce Guvernul îşi va exprima un punct de vedere.

„Avem pe traseu patru propuneri ale parlamentarilor şi dorim să le discutăm pe toate odată. Dar aşteptăm şi un punct de vedere la Guvern care poate avea propuneri pe marginea proiectelor de lege sub formă de amendamente”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Ioan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. Acesta estimează că în două-trei săptămâni ar putea începe dezbaterile.

Toate cele patru proiecte sunt iniţiate anul trecut şi aflate în diverse stadii. Astfel, unul dintre ele, iniţiat de şapte senatori şi deputaţi ALDE, PSD şi UNPR, prevede în forma aprobată de către Senat că „arendaşul care doreşte să cumpere terenul agricol situat în extravilan trebuie să deţină această calitate pentru terenul respectiv, stabilit printr-un contract de arendă încheiat şi înregistrat cu cel puţin un an înainte de data afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei”. Proiectul are aviz pozitiv de la Guvern şi a fost trimis spre raport la mai multe comisii din Camera Deputaţilor.

Un al doilea proiect, iniţiat de 37 deputati şi senatori a fost, de asemenea, votat de Senat şi trimis în Cameră pentru dezbateri. Principala propunere se referă la înregistrarea tuturor actelor de dobândire a terenurilor arabile în cadrul unor Registre speciale ţinute de către Consiliile Locale pe raza cărora se află terenul timp de 90 de zile, spre a fi preluate ulterior de Direcţiile Agricole. Prevederea i-ar ajuta astfel pe cei care au încheiat promisiuni de vânzare-cumpărare înainte de intrarea în vigoare a legii 17 care prevăd că preţul se achită integral după încheierea documentaţiilor cadastrale.

De asemenea, un alt proiect care a  primit aviz negativ de la Comisia Juridică introduce condiţii limitative la cumpărarea de terenuri de către străini. Acestea ar trebui să fie identice cu cele aplicate de statele din care provin respectivii investitori faţă de români.

Guvernul tehnocrat anunţa schimbările

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de modificare a Legii privind tranzacţiile cu terenuri de peste un an, în septembrie anul trecut fostul ministru, Achim Irimescu vorbind chiar despre o formă a acestuia. De atunci însă nu a mai fost lansat în dezbatere publică niciun proiect pe această temă. „Avem pe masă o variantă a Legii vânzării terenurilor agricole, care nu a fost discutată deocamdată cu fermierii. O să o afișăm pe site săptămâna viitoare, ca să primim observații, și pe urmă o vom introduce în circuitul de avizare. E greu să estimez când vor fi aprobate aceste modificări, dar sper din tot sufletul să treacă repede prin Guvern și să ajungă la Parlament până la începutul lunii noiembrie”, declara Irimescu în septembrie 2016, potrivit Agerpres.

Principala modificare din Lege era cea a limitării achiziției de teren agricol de către persoanele fizice la cel mult 50 de hectare, la care se adaugă și anumite condiții referitoare la cunoștințe de bază în domeniul agricol, desfășurarea unor activității agricole pentru o perioadă de minimum de 5 ani, precum și obligația de a menține destinația agricolă pe o perioadă de 10 ani și abia pe urmă să poată fi făcută înstrăinarea terenului.

Citeşte mai mult pe Economica.net

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile