Parlamentarii vor avea mai multe spaţii pentru fumat în curtea Casei Poporului

Deputaţii şi senatorii vor avea la dispoziţie mai multe locuri special amenajate în curtea Palatului Parlamentului pentru pauza de ţigară. Legea anti-fumat va intra în vigoare pe 16 martie.

14 mart. 2016, 14:25
Parlamentarii vor avea mai multe spaţii pentru fumat în curtea Casei Poporului

„Secretariatul general ne-a spus unde anume vor fi locurile destinate fumatului în clădirea Parlamentului, în zona Camera Deputaţilor. Au fost identificate trei terase exterioare unde se va realiza acest lucru, una este terasa de la nivelul P, de lângă sala Brătianu, una este terasa exterioară de la etajul 3, iar a treia este terasa exterioară de la etajul 8. Sunt singurele locuri din clădirea Palatului Parlamentului în care vor fi amenajate locuri de fumat”, a spus secretarul Camerei Deputaţilor Nicolae Mircovici la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că în şedinţa Biroului permanent de miercuri vor fi aprobate cele trei locaţii, iar parlamentarii, „la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni”, vor respecta legea şi vor fuma numai în locurile special amenajate.

„Fusese iniţial o propunere să se facă o cameră specială unde să se fumeze, dar legea nu dă voie în cameră, că toată lumea a venit cu propunerea să fie Camera Deputaţilor”, a afirmat Mircovici.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să ştii despre LEGEA ANTIFUMAT. Care sunt AMENZILE şi cum poţi FENTA legea VIDEO

Secretarul Camerei a menţionat că se va stabili de către administratorul Palatului Parlamentului cum vor fi aplicate sancţiunile la adresa celor care încalcă legea şi de către cine.

De asemenea, şi senatorii vor avea la dispoziţie mai multe locuri pentru fumat în afara clădirii Palatului Parlamentului, în parcări, pe alei sau lângă intrarea personalului, unde a fost amenajat un spaţiu cu şase băncuţe şi scrumiere „elegante”, a punctat secretarul general al forului Legislativ, Ioan Vărgău.

„Conform legii, am amenajat un spaţiu pentru fumat în exteriorul clădirii. Vreau să vă spun că sunt şi alte locuri de fumat în exterior. În interior nu ne permitem, pentru că nici clădirea nu permite amenajarea unei camere de fumat sau a unui spaţiu pe care să-l folosească fumătorii. Ieşirea din B3 este amenajată cu băncuţe şi, în rest, pe aleile pe care le avem în zona din A1, în parcări, avem peste tot”, a precizat Vărgău.

El a precizat că amenajarea celor şase băncuţe cu scrumiere a costat 800 de lei.

„Domnii senatori nu au întrebat, dar cred să sunt mulţumiţi de spaţiile pe care le au. Amenajarea băncuţelor a costat aproximativ 800 de lei, pentru cele şase băncuţe şi scrumiere elegante”, a adăugat Vărgău.

Potrivit acestuia, nu s-au luat în calcul modificări de program pentru ca fumătorii să se poată deplasa la locurile de fumat. El a adăugat că, din informaţiile sale, numărul fumătorilor a scăzut.

Specialiştii de la ISU, cei de la securitatea muncii vor face controale în birouri sau pe holuri pentru a-i depista pe cei care încalcă legea, a precizat Vărgău.

„Am emis ordinul secretarului general prin care am anunţat că este o faptă gravă care se pedepseşte — fumatul în birouri sau pe holuri. Nu cred că vor încerca. Avem deja avertismente pe hol cu ‘Interzis fumatul'”, a subliniat el.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a spus, la rândul său, că, deşi nu este fumător, consideră că fiecare om are nevoie de un spaţiu de libertate, „în care să poată trăi aşa cum consideră că poate mai bine”.

„O să discutăm cu secretarul general că există suficienţi colegi, nu numai senatori, ci şi dumneavoastră care munciţi împreună cu noi aici zi de zi, care din când în când mai simţiţi nevoia să mai pufăiţi, aşa, o ţigară. Cred că vom fi în stare să amenajăm, în afara spaţiilor publice cum se cere, spaţii în care să puteţi fuma o ţigară, să beţi o cafea”, a adăugat Chelaru.

El a susţinut că va exista şi posibilitatea unei pauze de cinci, zece minute pentru fumat, dacă este nevoie.

„Programul la Senat va fi în funcţie de priorităţile Senatului şi nu numai la Senat, ci şi la Cameră. Aici venim pentru programul Senatului, pentru ceea ce trebuie să facem, însă printre picături o să facilităm şi posibilitatea unei pauze, cinci minute, zece minute, dacă este nevoie”, a arătat Chelaru.

El a adăugat că vor fi mai multe spaţii de fumat în exterior. „Spaţiul am înţeles că va fi la terase, însă nu cred că va fi numai la etajul 20, cred că va fi şi la parter şi la etajul unu sau doi, singur mai multe, nu putem amenaja numai un singur spaţiu. În interior însă nu ne dă voie legea”, a punctat Chelaru.

Dispoziţiile legii care interzice fumatul în spaţiile închise se vor aplica din 16 martie.