Parlamentarii vor să modifice legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe. Românii afectaţi de furtuni vor fi despăgubiţi

Legea asigurărilor obligatorii pentru locuințe ar putea fi modificată, iar românii afectați de furtuni să fie și ei despăgubiți. Propunerea aleșilor este susținută de Guvern. Deși doar 20% dintre români au astfel de asigurări, specialiștii în domeniu susțin că o astfel de măsură i-ar face mai responsabili pe cei care nu cred că vor fi afectați de calamități naturale. Dar nu este exclus ca polițele obligatorii să aibă alte prețuri după aceste modificări.

30 iul. 2018, 19:23
Parlamentarii vor să modifice legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe. Românii afectaţi de furtuni vor fi despăgubiţi

Polițele obligatorii pentru locuințe îi despăgubesc pe români doar pentru 3 fenomene naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren.

Doar 10 euro este costul pe un an însă, chiar și așa, românii nu dau bani pentru astfel de asigurări. Unii pentru că nu au, alții pentru că le este teamă de birocrație.

Speriați de numărul tot mai mare al locuințelor distruse de furtunile violente din ultimele luni, parlamentarii vor să schimbe legea asigurărilor obligatorii pentru locuințe, scrie stiriletvr.ro.

Astfel, românii ar putea fi despăgubiți și în cazul în care, de exemplu, acoperișul casei este luat de vânt sau distrus de un copac prăbușit. O măsură bună, susțin specialiștii.

În schimb, reprezentanții PAID consideră că acest fenomen ar trebui asigurat doar prin polițele facultative.

Aproape un milion de lei au fost plătiți de firmele de asigurări în urma inundațiilor din acest an. Cele mai multe dosare au fost deschise în Bacău, Alba și Covasna.

Însă cei care nu au asigurări așteaptă ajutor de la stat.

Guvernul a alocat numai în această lună aproape 7 milioane de lei pentru familiile sau persoanele care au fost afectate de vremea rea din această perioadă. Banii au fost împărțiți în funcție de gravitatea situației. 10 mii de lei pentru cei care au avut gospodăriile afectate în proporție de peste 50%. 5 mii de lei pentru cei cu pagube mai mici, iar familiile celor decedați au primit câte 25 de mii de lei.

Doar 1,6 milioane de locuințe sunt asigurate în caz de dezastre naturale, iar numărul locuințelor neasigurate depășește 7 milioane.