Parlamentul a dat undă verde amânării plăţii chiriilor pe perioada stării de urgenţă fără votul PNL

Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede amânarea la cerere, fără plata de dobânzi și penalități, a plăţii chiriei pe perioada stării de urgență provocată de noul coronavirus. Legea va intra în vigoare, după ce va fi promulgată de președintele României.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 10:03
Parlamentul a dat undă verde amânării plăţii chiriilor pe perioada stării de urgenţă fără votul PNL

Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor cu 240 de voturi pentru, 70 împotrivă şi 7 abţineri.

Proiectul de lege, supus dezbaterii și votului online, a avut ca obiect de reglementare amânarea la cerere, fără plata de dobânzi și penalități, de la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe pentru operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ și persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, relatează Stiripesurse.ro.

Printre principalele prevederi ale legii:

– dacă s-a întrerupt activitatea sau veniturile au fost mai mici cu 15% în martie față de media ultimului an pot amâna la cerere făra penalități plata chiriei pe perioada stării de urgență, plus încă o luna.
– chiria nu se mai impozitează
– decontatarea de la stat de maxim 10.000 de lei pentru operatori economici si 2.000 pentru persoanele fizice
Citește și: Pneumolog garantează că apa și sarea ajută în lupta cu coronavirus: Cum ne sterilizăm căile respiratorii / VIDEO

Deputatul liberal, Pavel Popescu, a anunțat, în timpul dezbaterilor din plen, că PNL nu va vota „legea populistă a PSD”.

„Iresponsabilitatea PSD riscă să ducă România într-o polarizare care nu își are loc. Câștigați câștig electoral într-o perioadă de criză”, a spus liberalul către social-democrați.

Ședinţă de plen a Camerei Deputaţilor s-a desfăşurat cu prezenţa anumitor deputaţi – lideri ai grupurilor parlamentare, iniţiatori ai proiectelor, preşedinţi ai comisiilor de specialitate şi parlamentari nominalizaţi să ia cuvântul.

Camera Deputaților este for decizional pe acest proiect de lege, urmând să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Senatul a adoptat inițiativa legislativă pe 31 martie.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după acuzaţia lui Iohannis privind aprobarea autonomiei Ţinutului Secuiesc: Arată cât de jos poţi să ajungi în politică