Marcel Ciolacu, după acuzaţia lui Iohannis privind aprobarea autonomiei Ţinutului Secuiesc: Arată cât de jos poţi să ajungi în politică

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a reacţionat pe Facebook la atacurile preşedintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că a ajutat UDMR să treaca prin Camera Deputatilor o legea care dă autonomie larga Ţinutului Secuiesc. "Ieșirea de astăzi a președintelui Iohannis arată cât de jos poți să ajungi în politică. Este o ieșire care descalifică total funcția prezidențială!", a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 09:29
Marcel Ciolacu, după acuzaţia lui Iohannis privind aprobarea autonomiei Ţinutului Secuiesc: Arată cât de jos poţi să ajungi în politică

„Îi amintesc președintelui Iohannis că nu a avut nicio reacție când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe Ambasadorul român!

Președintele Iohannis știa că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc. Știa că la ora 14.00 acest proiect va fi respins definitiv de Senat. Așa cum au mai fost respinse multe alte proiecte similare de-a lungul timpului. Cu toate acestea, a avut această ieșire anti-românească și anti-democratică.

Cred că președintele Iohannis trebuia să fie mai preocupat că a trimis români la export pe plantațiile din Germania. Oameni pe care președintele Iohannis și Guvernul i-a abandonat. De asemenea, cred că președintele Iohannis ar fi trebuit să fie mai preocupat de faptul că Guvernul lui lasă ca pădurile să fie tăiate.

Românii așteaptă de la cel care s-a autoproclamat stindardul luptei cu pandemia soluții concrete pentru problemele lor, nu lupte politice.

Și, în mod special, dată fiind situația în care ne aflăm, președintele ar trebui să fie preocupat de soarta românilor, de protejarea nivelului de trai, de păstrarea locurilor de muncă, de posibilitatea de a-și amâna creditele, de soluții pentru salariații nevoiți să-și lase copiii singuri acasă, nu de aberații politicianiste!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook. 

 

Președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o legea care dă autonomie larga Ţinutului Secuiesc. 

„Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şi premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, în loc să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa primului ministru, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins. 

Citeşte şi: Şedinţă de plen la Senat. Parlamentarii se reunesc de urgenţă pentru a respinge Legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative din partea comisiilor avizatoare şi nu exista niciun fel de impediment pentru a fi pus pe ordinea de zi şi pentru a fi respins”, a declarat Ludovic Orban.
 

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR în luna decembrie a anului 2019.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.
 
Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
 
Totodată, inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu u mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.
 
De asemenea, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Citeşte şi:  

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.
 
Inițiativa va intra în dezbaterea Senatului și va avea același parcurs în comisii și apoi în plen. De precizat este că inițiativa legislativă nu poate fi adoptată tacit de camera decizională, regulamentul comun al Parlamentului dar și Constituția impune dezbaterea și votul de către cel puțin o cameră.