Parlamentul ar putea vota noua Constituţie la toamnă

Deputaţii şi senatorii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei au aprobat, miercuri, calendarul discuţiilor privind modificările aduse Legii fundamentale, stabilind ca termen pentru depunerea amendamentelor data de 30 aprilie, astfel încât procesul de revizuire să se încheie cu votul final din Parlament în sesiunea din toamnă.

RomaniaTV.net
09 apr. 2014, 09:10
Parlamentul ar putea vota noua Constituţie la toamnă

Preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a propus ca toate observaţiile formulate de către judecătorii Curţii Constituţionale şi de către experţii Comisiei de la Veneţia să fie transmise grupurilor parlamentare pentru a le oferi acestora posibilitatea de a veni cu propuneri de text.

„Aceste observaţii să fie transmise grupurilor parlamentare şi a se solicita puncte de vedere pe baza acestor observaţii, dar nu să reluăm procesul de la capăt, fiindcă prin aceste observaţii ni se cer clarificări”, a spus Antonescu.

Vicepreşedintele Comisiei, social-democratul Ioan Chelaru, a precizat că, în opinia sa, lucrările Comisiei ar trebui să se desfăşoare în două etape – în prima să fie formulate amendamentele, iar în a doua să se lucreze pe redactarea raportului final.

„Perioada următoare este un grea de lucru. Eu cred că se va lucra în două etape ar trebui – în prima să discutăm după ce primim amendamentele de la grupuri, uniuni profesionale, CSM, de la cine doreşte. Apoi să luăm text cu text, articol cu articol din cele modificate. Analizăm poziţia CCR, a Comisiei de la Veneţia. În a doua etapă, după ce avem un text final, trebuie să ne gândim la un raport. Până încheiem sesiunea din această primăvară-vară ar trebui să avem deja un text definitiv, pus în acord cu toate amendamentele şi observaţiile, iar în toamnă să putem prezenta raportul în Parlament. Propun ca termen pentru depunerea amendamentelor – până la 30 aprilie”, a spus Chelaru, propunerea acestuia fiind adoptată cu unanimitate de voturi.