Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului premierului Boiko Borisov

Parlamentul bulgar a aprobat joi demisia Guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov, anunţată miercuri, după zece zile de manifestaţii împotriva sărăciei.

RomaniaTV.net
21 feb. 2013, 13:10
Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului premierului Boiko Borisov

Demisia, supusă la vot în absenţa premierului Borisov, a fost susţinută de către toate partidele parlamentare, fiind adoptată cu 209 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere. Ea deschide calea unor alegeri legislative anticipate în primăvară.

Boiko Borisov nu a asistat la dezbateri, dar s-a prezentat în Parlament pentru vot. El a luat cuvântul doar pentru a îl acuza pe liderul partidului minorităţii turce MDL Ahmed Dogan că a comandat, în trecut, un atentat împotriva sa.

Premierul a făcut, ulterior, o baie de mulţime, în mijlocul a aproximativ 1.000 de simpatizanţi, care scandau, în faţa Parlamentului, „Boiko, suntem cu tine”. El a îndemnat la calm şi a oferit asigurări că partidul său, GERB, va câştiga alegerile.

Partidele parlamentare urmează să îi confirme şefului statului, Rosen Plevneliev, zilele următoare, refuzul lor, deja exprimat, de a constitui un Guvern de interimar de tehnocraţi care să fie însărcinat cu afaceri curente şi organizarea alegerilor legislative anticipate la sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai.