Parlamentul canadian, vot în favoarea loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic în Siria

Parlamentul Canadei a votat luni seara, grație majorității conservatorilor, în favoarea angajării forțelor armate canadiene în operațiunea de lovituri aeriene împotriva pozițiilor grupării Statul Islamic (SI) în Siria, relatează AFP.

31 mart. 2015, 08:05
Parlamentul canadian, vot în favoarea loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic în Siria

Guvernul conservator al premierului Stephen Harper a cerut săptămâna trecută parlamentului să extindă către Siria participarea Canadei la coaliția internațională împotriva SI în Irak și s-o prelungească cu un an, potrivit Agerpres.

Un număr de 142 de deputați au votat ”pentru”, 129 — ”împotrivă”, respectiv partidele din opoziție, Noul Partid Democrat (NPD, stânga) și Partidul Liberal. Cele două partide au criticat puternic, în cadrul dezbaterii din Camera Comunelor, loviturile aeriene în Siria, temându-se de o escaladare a situației.

Șeful NPD, Thomas Mulcair, a denunțat ‘‘extinderea unui război, prost chibzuit în Irak, către o nouă etapă periculoasă în Siria”. În opinia sa, ”Canada nu-și are locul în acest război ”, care nu este nici o misiune de pace sub egida Națiunilor Unite, nici o misiune a NATO.

Statul Islamic revendică atentatele din Yemen soldate cu 142 de morţi

Participarea Canadei la coaliția internațională condusă de SUA este prin urmare prelungită până cel târziu pe 30 martie 2016, potrivit moțiunii guvernului.

Soldaţi ucişi de Statul Islamic în Irak

Pe 7 octombrie 2014, Canada a acceptat să se alăture campaniei de lovituri aeriene împotriva grupării SI în Irak și a trimis în cadrul coaliției internaționale șase avioane de vânătoare F-18, două avioane de supraveghere Aurora, un avion de alimentare în zbor și alte două de transport. Aproximativ 600 de militari pentru sprijin logistic au fost staționați în Kuweit.

Aproximativ 70 de membri ai forțelor speciale acordă din septembrie 2014 consultanță și asistență forțelor kurde în nordul Irakului. Unul dintre acești soldați a fost ucis pe 6 martie, luat drept țintă din greșeală de către milițiile kurde.