Parlamentul catalan îşi declară independenţa. Premierul Rajoy dizolvă Legislativul catalan şi convoacă alegeri la 21 decembrie LIVE

Parlamentul Cataloniei a votat şi aprobat proiectul de rezoluţie privind independenţa. Aceasta este prima etapă dintr-o procedură de secesiuni unilaterale. Senatul spaniol a aprobat ulterior invocarea Articolului 155, prin care se impune legea Madridului şi regiunii catalane. Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, a anunţat vineri seară premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că au fost luate măsuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.

27 oct. 2017, 13:31

UPDATE. Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) susţine că şomajul va creşte în zona Cataluniei, în următoarele săptămâni, din cauza proclamării independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, iar primii care vor avea de suferit vor fi românii.

LIVE VIDEO DIN BARCELONA:

UPDATE: 21:54 PREMIERUL RAJOY anunţă dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri anticipate pe 21 decembrie. Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a spus Rajoy, citat de dpa, anunțând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.

„Trăim o zi tristă. Guvernul Spaniei a adoptat măsuri pentru a evita sechestrarea inadmisibilă a catalanilor şi desprinderea unei părţi a teritoriului Spaniei”, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.

„Primele măsuri sunt următoarele: funcţia de premier al Guvernului catalan, cea de vicepremier şi toate celelalte funcţii guvernamentale regionale au fost desfiinţate”, a precizat premierul Spaniei.

De asemenea, Mariano Rajoy a dispus organizarea de alegeri anticipate în Catalonia:„Am decis să convoc alegeri libere, transparente şi legale cât mai curând posibil. Am sperat că nu vom ajunge niciodată la această situaţie”.


UPDATE: 18:11 Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk,precizează, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, căpentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE.

Citeşte şi Carles Puigdemont, premierul Cataloniei: În următoarele ore trebuie să ne menţinem ţara în viaţă

UPDATE: 18:02  Băncile catalane şi-au accentuat scăderea, vineri, la Bursa de Madrid după proclamarea de Independenţă a Cataloniei de către Parlamentul regional. CaixaBank, cea de-a treia bancă spaniolă a pierdut aproximativ 5%, iar Banco Sabadell, 6%. La rândul ei, Banco Santander, prima bancă din zona euro a pierdut aproximativ 2,5%, în timp ce indicele Ibex-35 s-a menţinut la acelaşi nivel, de 1,7%.

UPDATE: 17:47 Punerea sub tututelă a Cataloniei este o măsură fără precedent în ultimii 40 de ani de democraţie, faţă de care seperatiştii au răspuns mai degrabă cu o declaraţie de independenţă.

UPDATE17:44  Articolul 155 al Constituţiei Spaniei permite statului să preia controlul unei „comunităţi autonome autonome dacă aceasta nu respectă obligaţiile care îi sunt impuse de Constituţia ţării sau de alte legi”

UPDATE 17:26  Senatul spaniol a aprobat invocarea Articolului 155, prin care se impune direct legea Madridului (guvernul central) în Catalonia. Această decizie a intervenit în scurt timp, după ce Parlamentul regional şi-a declarat independenţa Cataloniei de Spania.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Citeşte şi Mii de oameni au ieşit, vineri, pe străzile din Barcelona pentru a susţine declararea independenţei

Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi Uniunea Europeană.  Ulterior, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat independenţa regiunii, dar a suspendat decizia, pentru iniţierea dialogului cui Madridul, potrivit rt.com.

Mai mulţi membri ai Parlamentului catalan au înaintat, vineri, o moţiune pentru proclamarea independenţei către conducerea forului legislativ regional, în contextul în care Senatul spaniol urmează să aprobe suspendarea autonomiei regiunii.

Citeşte şi Guvernul de la Madrid îşi propune să-l demită din funcţie pe Carles Puigdemont

Parlamentarii din Partidul Socialist, cei din Partidul Poporului (PP) şi Ciudadanos au părăsit Parlamentul în semn de protest faţă de rezultatul votului.

Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu după vot, informează Reuters.

Între timp, premierul Spaniei, Mariano Rajoi a îndemnat la calm, declarând că legea va fi restabilită în Catalonia. „Am făcut un apel la calm pentru toţi spaniolii. Puterea legii va restaura legalitatea în Catalonia”, a fost unul dintre mesajele pe care premierul spaniol le-a transmis, vineri, pe Twitter.

Vineri, la începutul zilei, Rajoy le ceruse membrilor Senatului central să aprobe legea directă pentru Catalonia. El a spus că vrea astfel să îl înlăture din funcţie pe preşedintele Cataloniei, Charles Puigdemont, pe vicepreşedintele acestuia şi pe toţi miniştrii regionali.