Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de INDEPENDENŢĂ faţă de Ucraina

UCRAINA: Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, relatează AFP.  

RomaniaTV.net
11 mart. 2014, 10:31
Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de INDEPENDENŢĂ faţă de Ucraina

Ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Iuri Klimenko, a declarat marți, la Geneva, că declarația de independență a Crimeii este ilegitimă deoarece autoritatea care a decis-o, Consiliul Superior (parlamentul regional), este ‘total ilegitimă’, informează EFE.Consiliul Superior (parlamentul regional) al republicii autonome Crimeea a adoptat marți o declarație de independență de Ucraina și și-a reiterat aspirația de integrare în Federația Rusă. Rezoluția, care a intrat în vigoare imediat după adoptare, a fost susținută de către 78 dintre cei 100 de deputați ai parlamentului Crimeii.

‘Crimeea, în calitate de stat independent, se va adresa Federației Ruse după referendum (din 16 martie, privind alipirea la Rusia) pentru a-i propune integrarea în Rusia în calitate de subiect federal’, a declarat un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea pentru agenția oficială rusă RIA Novosti. 

Documentul aprobat de Consiliul Superior face aluzie la precedentul Kosovo pentru a-și justifica decizia unilaterală, notează EFE. Potrivit Consiliului Superior, decizia a luat ‘în considerare rezoluția tribunalului internațional al ONU cu privire la Kosovo, de la 22 iulie 2010, conform căreia declarația unilaterală de independență a unei părți dintr-un stat nu încalcă normele dreptului internațional’.

 

 

Viktor Ianukovici a declarat marți, într-o nouă conferință de presă susținută la Rostov pe Don, sudul Rusiei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, că rămâne președintele legitim al țării și comandant suprem al armatei ucrainene, acuzând noua putere de la Kiev de tentativa de a declanșa un război civil în Ucraina, informează agenția de presă ITAR-TASS.

Ucraina va înființa o Gardă națională din veterani militari, ca răspuns la tentativele Rusiei de a anexa Crimeea, republică autonomă din sudul Ucrainei, a declarat marți, președintele interimar al țării, Oleksandr Turcinov, relatează Reuters.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Ucraina dispune în acest moment de 6.000 de militari de infanterie relativ pregătiți de luptă, față de 200.000 de trupe ruse la frontiera sa de est.  

Președintele interimar al Ucrainei a avertizat în legătură cu continuarea provocărilor rusești, anunțând de la tribuna parlamentului crearea unei Gărzi Naționale în baza forțelor Ministerului de Interne, printr-o decizie a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare.

Obiectivul acestei noi structuri ar fi ‘să-i apere pe cetățeni de infractori și de agresiuni interne sau externe’, potrivit acestuia. Președintele interimar al Ucrainei a anunțat, în același timp, o mobilizare parțială a voluntarilor în Garda Națională și forțele armate ale țării.