Parlamentul dezbate în sesiune extraordinară reexaminarea Codului fiscal

Parlamentul dezbate în această săptămână, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat.
Ionela Marcu
23 aug. 2015, 13:50
Parlamentul dezbate în sesiune extraordinară reexaminarea Codului fiscal

Sesiunea extradordinară a Legislativului a fost precedată de discuţii tehnice privind Codul fiscal între reprezentanţii partidelor, la finalul întâlnirii de joi fiind anunţată propunerea de scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Propunerile în acest sens ar urma să fie dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului, care vor propune plenului un raport. Şedinţa de plen este programată să înceapă, luni, la ora 15.00.

Comisiile se reunesc luni dimineaţă pentru a lua în discuţie cererea de reexaminare, raportul urmând să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură.

Astfel, de la ora 9.00 se va întruni Comisia pentru transporturi şi de la 9.45 Comisia economică, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 se întruneşte şi Comisa juridică, sesizată pentru a emite un aviz referitor la procedură.

Comisia de buget, care se va întruni luni de la ora 10.00 pentru raportul de fond, aşteaptă părerile juriştilor referitor la procedură, a declarat pentru MEDIAFAX Viorel Arcaş (PSD), preşedintele Comisiei de buget.

„Aici e o problemă. Aşteptăm şi părerea juriştilor. Dacă ne luăm strict după cererea de reexaminare, conform Regulamentului, nu prea putem să facem amendamente, că se vorbeşte mai mult la general. Cererea de reexaminare trebuie să se refere exact la articolul indicat, modificările solicitate la o anumită lege, dar aici nu avem”, a spus Arcaş.

Preşedintele Comisiei de buget a menţionat că există o înţelegere între partide referitor la modificări, dar aceste modifiări pot fi făcute doar prin amendamente.

„Există, dacă luăm cutuma, cazuri în care s-au făcut amendamente şi peste cele indicate de preşedinte, dar să nu fie niciun articol indicat..”, a mai spus Viorel Arcaş.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a spus că, în opinia sa, pot fi introduse amendamente, în limitele cererii de revizuire. „Preşedintele a vrut să confere Parlamentului o mai mare libertate, trebuie să apreciem abordarea preşedintelui. A semnalat problemele asupra cărora Parlamentul trebuie să se aplece şi să găsească rezolvare”, a menţionat el.

„Solicitarea preşedintelui de reexaminare este una constituţională, care formulează observaţii din anumite puncte de vedere şi la modul general asupra oportunităţilor, ceea ce dă Parlamentului destulă libertate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei juridice, precizând că este punctul său de vedere şi că decizia va fi luată de Comisia juridică.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara, joi, referitor la reexaminarea Codului fiscal, că este „o situaţie inedită din punct de vedere procedural”, întrucât „în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul” de această dată, fiind cerut în acest sens un punct de vedere al experţilor de la Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

După ce Puterea şi Opoziţia au avut numeroase schimburi de replici pe această temă, reprezentanţii partidelor parlamentare s-au întâlnit joi pentru discuţii tehnice privind Codul fiscal. În urma consultărilor – la care au participat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici (PSD), Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache (PNL), Eugen Nicolicea, Haralambie Vochițoiu (UNPR), Iuliu Winkler, Erdei Doloczki Istvan, Alexandru Vegh (UDMR) şi Cătălin Beciu (ALDE) – au fost anunţate propunerile ca TVA să scadă în două trepte, de la 24% în prezent, la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017 şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

Consultările au avut loc la o zi după ce premierul şi şefului statului au discutat pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale sau a accizei să fie efectuată „la o dată ulterioară”.

„Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale – n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului”, a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele preşedintelui Iohannis şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Cred că un Cod fiscal ‬cu prevederile actuale şi în care se menţine cota de TVA la 20% (cum prevedea proiectul iniţial – n.r.) va trece prin Parlament şi va fi foarte bun şi este sustenabil”, a mai spus Ponta.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Amendă pentru cei cu casă la curte! Distanța obligatorie până la terenul vecinului
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Decizia Primăriei București produce amenzi pe bandă rulantă. Ce îi așteaptă pe șoferi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor