Parlamentul European a votat recomandarea primirii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Aproape 50 de europarlamentari s-au pronunţat împotrivă

Parlamentul European a supus la vot marți, 18 octombrie, o rezoluție care în care a recomandat primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Ea a fost adoptată cu largă majoritate.

18 oct. 2022, 13:46
Parlamentul European a votat recomandarea primirii României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Aproape 50 de europarlamentari s-au pronunţat împotrivă

UPDATE. Rezoluţia a fost adoptat cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 de abţineri. eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Constatând că spaţiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputaţii critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei şi României, deşi cele două ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile necesare.

Menţinerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie şi are un impact negativ asupra vieţii lucrătorilor mobili şi a cetăţenilor, potrivit eurodeputaţilor. Obstrucţionarea importurilor, a exporturilor şi a liberei circulaţii a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieţei unice a Uniunii Europene.

Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Propunerea de rezoluţie nonlegislativă depusă de şase grupuri politice din Parlamentul European – PPE, S&D, Renew, Verzi, ECR şi Stânga – ce va fi supusă la vot în plen marţi, la Strasbourg, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Parlamentul European ‘‘reaminteşte că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”, indică proiectul de rezoluţie citat.

Rezoluţia, care are toate şansele să fie adoptată, are doar caracter de recomandare, însă ar putea influenţa deciziile politice la nivel înalt, în statele membre.

Citeşte şi Inamicii Romaniei – episodul 2! Noi adepti la secta anti-Romania in Schengen dupa discursul rezervat al lui Mark Rutte! Curiosul caz al institutiilor media “europene” din tara noastra: Deutsche Welle, RFI si Europa Libera

Rezoluţia a fost semnată de parlamentari români, bulgari şi din alte state europene care aparţin grupurilor Partidului Popular European, socialiştilor şi democraţilor, Renew Europe, verzilor şi din partea altor două grupuri parlamentare.

În document este îndemnat Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind aplicarea integrală a dispoziţiilor achisului Schengen în România şi Bulgaria şi, astfel, să fie eliminate controalele la frontiere pentru ambele state, începând cu anul viitor.

În document se mai spune că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a achisului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state încă din 2011.

Citeşte şi Judecătorul Augustin Zegrean confirmă: „UE primește informații de rea credință din România, pentru a nu adera la Schengen / De mult trebuia scos MCV-ul, pentru că nu este România mai coruptă sau mai rea decât alte state”