Parlamentul European acceptă bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020

Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri, la Strasbourg, rezultatul negocierilor cu Consiliul UE privind bugetul Uniunii Europene pe termen lung (cadrul financiar multianual) pentru perioada 2014 - 2020. O rezoluţie în acest sens a fost adoptată cu 474 de voturi pentru, 193 împotrivă şi 42 de abţineri, relevă un comunicat de presă al PE.
Romania TV
03 iul. 2013, 13:00
Parlamentul European acceptă bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020

Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri, la Strasbourg, rezultatul negocierilor cu Consiliul UE privind bugetul Uniunii Europene pe termen lung (cadrul financiar multianual) pentru perioada 2014 – 2020. O rezoluţie în acest sens a fost adoptată cu 474 de voturi pentru, 193 împotrivă şi 42 de abţineri, relevă un comunicat de presă al PE.

La 19 iunie, negocierile ajunseseră la un rezultat pe care PE l-a considerat insuficient şi de aceea au fost reluate săptămâna trecută în pregătirea Consiliului European. Preşedintele Parlamentului, Martin Schulz, negociatorul-şef al PE Alain Lamassoure, premierul irlandez Enda Kenny, a cărui ţară a deţinut preşedinţia Consiliului UE în primul semestru şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au încheiat un acord care a obţinut sprijinul principalelor grupuri politice din PE şi al statelor membre.

Parlamentul European a obţinut priorităţile-cheie din mandatul său de negociere – o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neachitate (credite de plată) de la un an la altul şi o largă flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul şi dintr-o categorie de cheltuieli în alta în scopul de a facilita combaterea şomajului în rândul tinerilor, cercetarea şi programul Erasmus pentru toţi şi de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii.

Clauza de revizuire

Un succes important al Parlamentului a fost introducerea „clauzei de revizuire” care va da posibilitatea viitorului Parlament European şi viitoarei Comisii Europene să aibă un punct de vedere asupra bugetului, evitând să fie pe parcursul mandatului lor prizonierii deciziilor Parlamentului şi Comisiei actuale. Comisia Europeană va prezenta o revizuire a funcţionării cadrului financiar multianual, având în vedere situaţia economică respectivă.

O atenţie deosebită va fi acordată alinierii viitoarei durate a cadrului multianual – în prezent de şapte ani – la ciclurile politice de cinci ani din instituţiile europene. Revizuirea va fi însoţită de o propunere legislativă de revizuire.

Consiliul a afirmat că îşi va ţine promisiunea de a achita plăţile rămase pentru 2013, estimate la 11,2 miliarde de euro. Miniştrii economiei şi ai finanţelor din statele membre vor lua o decizie oficială privind prima tranşă de 7,3 miliarde până pe 9 iulie cel mai târziu şi vor decide în toamnă a doua tranşă. Acesta a fost un aspect important pentru Parlament, întrucât deputaţii europeni au dorit să fie siguri că bugetul 2014 – primul din noul cadrul financiar multianual – nu va fi încărcat de facturi neplătite.

Un grup la nivel înalt de reprezentanţi ai celor trei instituţii va revizui sistemul actual de „resurse proprii”, al UE, având ca obiective generale simplitatea, transparenţa, echitatea şi răspunderea democratică. Parlamentele naţionale vor fi invitate la o conferinţă interinstituţionale în 2016 pentru a evalua rezultatele acestui proces de revizuire pe baza cărora Comisia va evalua dacă noile resurse proprii pentru viitorul cadru financiar multianual sunt potrivite.

Buget de recesiune?

Rezultatul negocierilor va fi cuprins într-un regulament şi într-un acord interinstituţional anexat pe care PE va trebui să îl aprobe cu majoritatea membrilor săi plus unu. Parlamentul European este gata să aducă la vot regulamentul privind cadrul financiar multianual şi acordul interinstituţional în toamnă, de îndată ce condiţiile tehnice şi legale pentru finalizarea textelor relevante vor fi îndeplinite, astfel încât documentele să reflecte acordul general încheiat între Consiliu şi Parlament.

Preşedinta Lituaniei, Daria Grybauskaite, a cărei ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, s-a angajat miercuri în faţa PE să facă tot posibilul pentru a determina statele să respecte acest angajament de a-şi mări contribuţiile la buget.

Grupul Verzilor din PE a votat împotriva a ceea ce consideră a fi „un buget de recesiune” şi a criticat grupurile conservatorilor, socialiştilor şi liberalilor pentru acest buget pe care îl estimează insuficient.

Proiectul de buget propus de Comisia Europeană pentru anul 2014, primul an al viitorului cadru financiar multianual, prevede 142,01 miliarde de euro drept angajamente şi 135,9 miliarde drept plăţi. Acesta va trebui aprobat de statele membre şi de PE.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Peste 70.000 de votanţi în primele zece minute
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Litoralul românesc. 100 de lucruri neștiute în 100 de ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile