Parlamentul European cere retragerea ambasadorilor statelor membre UE la Damasc. România ezită

Europarlamentarii reuniţi în plen, la Strasbourg, au adoptat o rezoluţie în care şi-au exprimat dorinţa ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE. Ministerul de Externe a anunţat săptămâna trecută că România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât românii din Siria au nevoie de prezenţa diplomatică.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 17:26
Parlamentul European cere retragerea ambasadorilor statelor membre UE la Damasc. România ezită

Rezoluţia PE condamnă Rusia şi China pentru blocarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind Siria. De asemenea, rezoluţia cere Rusiei, cel mai important furnizor de arme al Guvernului sirian, să nu mai furnizeze armament autorităţilor de la Damasc. Ei au cerut UE să respecte embargoul impus Siriei.

Europarlamentarii au solicitat în rezoluţia adoptată joi, ca Înaltul Reprezentant Catherine Ashton să facă tot ceea ce poate pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, cooperând atât cu Rusia cât şi cu China. Europarlamentarii vor de asemenea ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE. De asemenea, ei i-au cerut lui Ashton cobnsolidarea capacităţii umanitare a Delegaţiei UE din Damasc. Conform procedurii, rezoluţia este „nejuridică”.

Ministerul de Externe a anunţat săptămâna trecută că România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria.

Joi seară, MAE a creat o celulă de criză. „Având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din Siria, la nivelul MAE, a fost creată o celulă de criză. Aceasta va fi coordonată de directorul politic al MAE. Activitatea celulei de criză va consta în gestionarea aspectelor care decurg din evoluţia situaţiei politice şi de securitate din Siria, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români, coordonarea mecanismului de consultare inter-instituţională, precum şi cu partenerii externi”, precizează MAE.

Această structură va asigura şi coordonarea celulei de intervenţie pe linie consulară, înfiinţată la nivelul Departamentului Consular, unde funcţionează o linie telefonică dedicată, +40.21.319.21.37, la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare.

Un grup de şase cetăţeni români au fost repatriaţi, la cerere, joi, din Siria, a informat MAE. MAE a reiterat cu această ocazie solicitarea către cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei ca aceştia să contacteze Ambasada României la Damasc pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia, în caz de necesitate, de asistenţă consulară.

În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată: +40.21.319.21.37 – la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu proteste violente de amploare şi confruntări armate între serviciile de securitate şi grupări disidente. Conform estimărilor Naţiunilor Unite, acţiunile de reprimare ordonate de regimul Bashar Al-Assad s-au soldat cu peste 5.500 de morţi în ultimele 11 luni.