Parlamentul European: Socialiştii, liberalii şi verzii amână votul privind registrul cu numele pasagerilor

Eurodeputații socialiști, liberali și ecologiști au amânat joi votul final din Parlamentul European cu privire la acordul de la nivelul UE asupra registrului cu numele pasagerilor (PNR) european, proiect lăsat în așteptare timp de mai mulți ani ca urmare a temerilor legate de încălcarea drepturilor cetățenilor europeni, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
03 mart. 2016, 19:14
Parlamentul European: Socialiştii, liberalii şi verzii amână votul privind registrul cu numele pasagerilor

La începutul lunii decembrie, statele membre ale Uniunii Europene au încheiat un acord pentru a depăși ultimele divergențe cu Parlamentul European privind un PNR european, un nou instrument care ar permite urmărirea pasagerilor companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

Acordul convenit de statele membre prevede ca informații referitoare la identitatea pasagerilor, detaliile zborului, date de contact, agenția de turism și mijlocul de plată să fie disponibile serviciilor de securitate din alte state membre UE timp de șase luni și stocate și accesibile conform unor reguli mai stricte pentru o perioadă suplimentară de până la jumătate de an.

”Liderii grupurilor politice din aripa stângă s-au jucat cu această propunere încă din prima zi”, a declarat eurodeputatul Timothy Kirkhope, membru al grupului europarlamentar Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, al treilea ca mărime din Parlamentul European), potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al socialiștilor din PE a precizat că propunerea va fi votată împreună cu pachetul legislativ privind protecția datelor ”de îndată ce este gata”, ceea ce înseamnă în aprilie sau mai.