Parlamentul moldovean adoptă legea castrării chimice în forma iniţială

Parlamentul moldovean a votat joi, din nou, legea privind castrarea chimică a pedofililor, în forma primită de la preşedinţie, care nu a formulat nicio obiecţie sau propunere concretă de modificare după ce a refuzat să o promulge, relatează Info-Prim Neo în pagina electronică.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 14:35
Parlamentul moldovean adoptă legea castrării chimice în forma iniţială

Deputatul liberal Victor Popa, preşedintele Comisiei Juridice a Parlamentului, a declarat în plen că proiectul nu a suferit nicio modificare faţă e varianta adoptată anterior, după ce preşedinţia nu a formulat obiecţii sau propuneri concrete.

Astfel, deputaţii doar şi-au reconfirmat votul.

Iniţiativa legislativă privind castrarea chimică a pedofililor aparţine Partidului Liberal. Proiectul a fost votat în două lecturi, la începutul lui martie, urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie. Însă preşedintele nu a promulgat legea, argumentând că aceasta contravine prevederilor constituţionale, care nu admit aplicarea unor tratamente degradante oamenilor, indiferent de actele pe care aceştia le săvârşesc.

Castrarea chimică se efectuează prin administrarea unui medicament special, tratamentul având ca finalitate inhibarea dorinţelor sexuale. Legea prevede „castrarea obligatorie” a persoanelor care au violat copii cu vârsta de până în 14 ani, iar după această limită de vârstă „castrarea” este recomandată în funcţie de gravitatea cazului şi consecinţe.