Parlamentul turc prelungeşte o moţiune pentru autorizarea unei intervenţii în Irak şi Siria

Parlamentul turc a prelungit cu un an joi o moțiune ce autorizează forțele armate ale țării să intervină în Irak și Siria, unde Ankara a lansat o ofensivă militară contra grupării Statul Islamic (SI) și rebelilor kurzi, informează AFP, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
03 sept. 2015, 20:18
Parlamentul turc prelungeşte o moţiune pentru autorizarea unei intervenţii în Irak şi Siria

Moțiunea expira la 2 octombrie și a fost aprobată fără dificultate cu ajutorul voturilor deputaților islamo-conservatori și a două partide de opoziție.

Doar o formațiune pro-kurdă, de opoziție, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), s-a opus textului.

Deputații turci au votat anul trecut un text al partidului islamo-conservator (AKP) la putere ce acordă armatei turce posibilitatea de a conduce operațiuni militare pe teritoriile irakian și sirian, potrivit Agerpres.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Turcia a anunţat că va continua să primească refugiaţi

Ankara, inițial foarte reticentă să lupte contra Statului Islamic, care controlează teritorii vaste în Irak și Siria, și-a schimbat atitudinea după atentatul sinucigaș de la Suruç (sud), care a ucis 33 de tineri susținători ai cauzei kurde și a fost atribuit SI.

Turcia a lansat la sfârșitul lunii iulie un „război împotriva terorismului” contra rebelilor kurzi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Irak și pe teritoriul turc, și într-o măsură mai mică împotriva SI în Siria, amintește France Presse.