Parlamentul ucrainean a respins legile care permit transferul Iuliei Timoşenko în străinătate

Parlamentul ucrainean a respins joi toate proiectele de lege care permit transferul în străinătate, cu scopul de a primi îngrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoşenko, cerute de Uniunea Europeană (UE) înaintea semnării unui acord de asociere, la sfârşitul lui noiembrie.

RomaniaTV.net
21 nov. 2013, 12:51
Parlamentul ucrainean a respins legile care permit transferul Iuliei Timoşenko în străinătate

Cele şase texte au obţinut susţinerea a 200 de deputaţi, în contextul în care era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru a fi aprobate. Partidul Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, majoritar în Parlament, nu a participat la vot, după ce a criticat în ultimele zile proiectele de lege ca „imperfecte”.
Emisarii europeni Alexander Kwasniewski, un fost preşedinte polonez, şi Pat Cox, un fost preşedinte al Parlamentului European (PE), se aflau în sală.

„Ruşine!”, au scandat deputaţii opoziţiei. „Acesta este momentul adevărului pentru Ianukovici, care va arăta dacă este pregătit să semneze un acord de asociere cu UE sau dacă a minţit în ultimii doi ani”, a declarat înainte de vot Arseni Iaţeniuk, un aliat al lui Timoşenko. „Nu este o alegere între Vest şi Est, este o alegere între viitor şi trecut”, a adăugat el, informează Mediafax.

După vot, deputaţii opoziţiei l-au îndemnat din nou pe preşedintele Ianukovici să o graţieze pe opozantă, aşa cum au propus emisarii europeni.”Îndemnăm să fie convocată Comisia pentru graţieri, să fie examinată cererea Cox-Kwasniewski, iar Timoşenko să fie graţiată”, a declarat Irina Gheraşcenko, din cadrul partidului Udar al lui Vitali Kliciko. Iaţeniuk i-a înmânat preşedintelui Parlamentului Volodimir Ribak, din cadrul Partidului Regiunilor, un proiect de decret de graţiere prezidenţială. „Să-l semneze!”, i-a spus el.

Citeşte şi Apel al Evgheniei Timoşenko către preşedintele Ianukovici: „Nu-mi omorâţi mama”

Încarcerată din 2011, opozanta Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea suferă de hernie de disc şi este spitalizată începând din aprilie 2012.