ALEGERI CATALONIA. Partidele pro-independenţă au şanse să facă majoritatea în Parlamentul catalan

ALEGERI CATALONIA. Partidele pro-independenţă şi-ar fi păstrat majoritatea în parlamentul catalan în urma scrutinului regional de joi, organizat la două luni după proclamarea unei 'Republici Catalonia', eşuată din start şi care a zguduit Spania, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne publicat de ziarul La Vanguardia după închiderea urnelor, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
21 dec. 2017, 20:29
ALEGERI CATALONIA. Partidele pro-independenţă au şanse să facă majoritatea în Parlamentul catalan

UPDATE ora 23.50 Unionioniştii de la Ciudadanos ar avea 36 de mandate, iar secesioniştii lui Carles Puigdemont, de la JxCat, ar avea 34 de mandate, după numărarea a 85,78% din voturi. ERC, aliaţii lui Puigdemont, rămân cu 32 de mandate.

UPDATE ora 23.15 Au fost numărate 59,08% din voturi, iar formaţiunea Ciudadanos, a lui Ines Aridamas – pro-unionistă, are un uşor avans în faţa secesioniştilor. 35 de fotolii le-ar reveni celor de la Ciudadanos, în timp ce JxCat ar avea 34, iar aliaţii lor, ERC, 32 voturi. Este din ce în ce mai clar că, indiferent dacă unioniştii câştigă alegerile blocul independentist va forma majoritatea în Parlament. Ar avea aproximativ 80 de mandate, în timp ce unioniştii aproximativ 55.

UPDATE ora 22.45 La numărarea a 27,27% din voturi, JxCat, formaţiunea lui Carles Puigdemont, care militează pentru independenţă, şi formaţiunea Ciudadamos, pro-unionistă, au câte 25,19% din voturi, adică 34 de fotolii de parlamentar, fiecare. ERC, gruparea lui Oriol Junqueras, de asemenea independentistă, este pe locul 3, cu 32 de mandate la momentul actual. Socialiştii catalani, de orientare unionistă, sunt pe locul 4, cu 18 mandate în Parlament.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Potrivit sondajului, partidele separatiste ar fi obţinut 67-71 de locuri din totalul de 135 în parlamentul regional. Blocul unionist ar fi obţinut 55-62 de locuri, în timp ce Podemos ar fi obţinut 7-8 locuri. Pentru moment nu au fost publicate rezultate oficiale şi nu este clar dacă rezultatele finale vor confirma cifrele oferite de sondaj.

Sondajele de opinie realizate înainte de scrutin arătau tabăra unionistă, extrem de mobilizată, umăr la umăr cu separatiştii care acuză statul că încearcă să-i reducă la tăcere, urmărindu-i în justiţie pentru rebeliune după tentativa lor de secesiune.

Rata de participare la ora 18:00 locală (17:00 GMT) a arătat o mobilizare extrem de puternică, 68,32% dintre alegători participând la vot, o creştere cu peste cinci puncte procentuale în raport cu alegerile din 2015, notează AFP.

La precedentul scrutin, în 2015, separatiştii au obţinut 47,8% din sufragii şi majoritatea în parlament (72 de locuri din 135), chiar dacă formaţiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.

Catalonia, o regiune bogată, cu o cultură şi o limbă distincte faţă de restul ţării, a fost până recent condusă de guvernul lui Carles Puigdemont, care a iniţiat referendumul de independenţă de pe 1 octombrie şi procesul de secesiune faţă de Spania.