Pasageri revoltați după ce li s-a refuzat îmbarcarea în avion, deși aveau locuri rezervate. Reacția Wizz Air

Atunci când plecați în vacanță cu avionul, în perioada sărbătorilor, fiți foarte atenți la ce oră ajungeți la poarta de îmbarcare. Sunt companii aeriene care merg pe varianta „overbooking”, adică vând mai multe bilete decât numărul locurilor disponibile.

11 apr. 2023, 20:33
Pasageri revoltați după ce li s-a refuzat îmbarcarea în avion, deși aveau locuri rezervate. Reacția Wizz Air

Această procedură e legală și e reglementată la nivel european, dar sunt mulți călători care nu au auzit de ea și nu știu că dacă rămân ultimii la coadă pentru îmbarcare riscă să nu mai urce în avion. În cazurile de acest gen compania aeriană e obligată să ofere despăgubiri și un bilet nou pentru ca pasagerii să poată ajunge, totuși, la destinație.

Recent șapte pasageri care se pregăteau să zboare din București către Milano nu au mai urcat în avion. Unul dintre ei avea locul rezervat, dar ,fiindcă a ales să nu se înghesuie cu ceilalți și a rămas printre ultimii la coadă, nu a mai urcat în avion.

„Eu aveam loc cumpărat, aveam intrare cu prioritate. Când am mers să ne îmbarcăm, se uită la mine și zice 1C. Și eu zic: Domnule, eu am 12 C, nu am 1C. La care el zice ‘Poarta închisă, gata, am închis avionul’. Noi eram 7 oameni acolo”, a spus Tiberiu Alexe, pasager.

Citește și Zboruri ieftine din România la Wizz Air. Poți pleca într-un city break cu doar 13 euro

Nu a fost singurul pasager care a trecut prin asta. Alți șase călători au trecut prin aceeași experiență dezamăgitoare.

„A închis poarta și gata, nu ne-a mai îmbarcat. Noi am rămas în aeroport. Bineînțeles, am și plâns, pentru că nu puteam, îmi pierdeam locul de muncă aici în Italia”, a declarat Elena Barbu, pasager.

În cazul acelui zbor a existat o situație de overbooking, s-au vândut mai multe bilete decât locurile din avion. Călătorii au cerut reprogramarea zborului, dar solicitarea lor a fost refuzată.

Citește și Zboruri către noi destinații oferite de Wizz Air. Iată orașele pentru care românii au parte de super-oferte în perioada următoare

Această practică de overbooking e acceptată la nivel european fiindcă, potrivit statisticilor, există un număr de oameni care, chiar dacă au plătit bilet, nu se mai prezintă la aeroport pentru zbor. Compania poate să refuze îmbarcarea ultimilor pasageri care nu mai au loc, dar e obligată să le acorde acestora un bilet cu care să ajungă la destinație, chiar și cu altă companie, cazare la hotel dacă e cazul sau returnarea costului biletului și o compensație.

Ce spun reprezentanții Wizz Air

„În conformitate cu practica din industria aeriană și cu legislația aplicabilă privind protecția consumatorilor, Wizz Air permite overbooking-ul într-o mică măsură pe cele mai populare rute ale sale pentru a le oferi mai multor pasageri posibilitatea să călătorească în cazul în care rămân locuri libere de la persoanele care nu se prezintă la zbor. În cazul extrem de puțin probabil în care toți pasagerii se prezintă, voluntarilor li se oferă stimulente pentru a călători mai târziu sau ultimii pasageri care se prezintă la check-in sunt reprogramați pe zborul următor și despăgubiți în conformitate cu legislația privind drepturile pasagerilor.

Wizz Air confirmă că pentru zborul W6 3131 de la București la Milano din 30 martie a existat o situație de overbooking. Independent de acest lucru, mai mulți pasageri s-au prezentat la poarta de îmbarcare după ce îmbarcarea a fost închisă. Unul dintre pasageri, căruia i s-a oferit opțiunea de a se îmbarca, a refuzat din cauza schimbării locului, deși locul oferit era similar cu cel achiziționat inițial. La scurt timp, pasagerul a devenit necooperant, iar agentul de handling a fost nevoit să solicite intervenția poliției”.