Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat, pare să fie ținta tuturor ghinioanelor în ultima vreme. Imediat după ce a fost redeschis au avut loc numeroase incidente, unele mai grave sau mai puțin grave.
Alina Costache
20 oct. 2022, 09:59
Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Spre exemplu, o mașină a izbucnit în flăcări, în urmă cu două zile, în Pasajul Unirii. În autoturism se aflau doi adulți și un copil mic, care au coborât panicați în momentul în care au văzut că partea din față a mașinii a luat foc. Traficul a fost restricționat o vreme, iar toți șoferii din pasaj au fost evacuați.

Pasajul Unirii a fost renovat în această vară, fiind redeschis circulaţiei rutiere în 5 septembrie. Problemele se țin lanț de Pasajul Unirii încă de la inaugurare. Un autocar a lovit, acum o lună, indicatorul de înălțime de la intrare, acesta fiind al patrulea incident de acest gen de la redeschiderea pasajului după lucrările de reabilitare care au costat 12 milioane de euro.

În urma celui mai recent incident mulți se întreabă ce autorizații au fost obținute. Pasajul Unirii nu are aviz ISU și nici nu ar trebui să aibă obligatoriu fiindcă legea nu impune acest lucru. Nu a omis Primăria Sectorului 4 să ceară aviz ISU, ci legea nu impune ca pompierii să-și dea cu părerea despre modul în care trebuie făcută o astfel de contrucție.

Citește și Raed Arafat îi critică pe şoferii spectatori ai incendiului din Pasajul Unirii. „Nu stai și caști gura la foc, se moare și de la fum”

Conform legislației în vigoare, pasajele subterane nu au nevoie să primească autorizație ISU privind securitatea la incendiu. Pe cale de consecință, proiectul tehnic întocmit pentru reabilitarea pasajului și sistemul de ventilație nu au fost verificate, din punct de vedere al prevenirii incendiilor, de pompieri. Pentru mulți experți în protecția civilă, subiectul este unul ce merită dezbătut.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, a explicat pentru adevarul.ro că, potrivit HG 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, pasajele rutiere subterane nu sunt obiective care trebuie verificate de pompierii militari: „Drept urmare, nici proiectul tehnic pentru reabilitarea Pasajului Unirii și implicit nici sistemul de ventilație nu au avut nevoie de aviz sau autorizație ISU”.

„Păi, astfel, nimeni nu verifică din punct de vedere al prevenirii incendiilor ce se face acolo. Sigur că există norme privitoare la materialele care pot fi utilizate, dar, per ansamblu, nu se face o verificare a lucrărilor, realitate care vine și cu un potențial pericol pentru cetățeni”, a declarat un expert în protecţie civilă consultat tot de adevarul.ro.

Legat de incendiul de marți, 18 octombrie, specialiștii în protecția civilă au concluzionat că ventilația din Pasajul Unirii nu a funcționat în parametrii normali, iar fumul „ieșea din tunel ventilat natural și nicidecum mecanic, cum ar fi trebuit”.

În urma incendiului, Pasajul Unirii, sensul dinspre Tineretului spre Universitate, a rămas închis până astăzi, joi, 20 octombrie. Autoritățile au vrut să facă mai multe verificări cu privire la sistemul de aerisire din pasaj, după ce mai mulți șoferi care se aflau în pasaj în momentul izbucnirii incendiului s-au plâns că nu au putut respira din cauza fumului.

Citește și Momentul în care mașina unde se aflau doi adulți și un copil a luat foc, în Pasajul Unirii – VIDEO

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs