Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat, pare să fie ținta tuturor ghinioanelor în ultima vreme. Imediat după ce a fost redeschis au avut loc numeroase incidente, unele mai grave sau mai puțin grave.

20 oct. 2022, 09:59
Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Spre exemplu, o mașină a izbucnit în flăcări, în urmă cu două zile, în Pasajul Unirii. În autoturism se aflau doi adulți și un copil mic, care au coborât panicați în momentul în care au văzut că partea din față a mașinii a luat foc. Traficul a fost restricționat o vreme, iar toți șoferii din pasaj au fost evacuați.

Pasajul Unirii a fost renovat în această vară, fiind redeschis circulaţiei rutiere în 5 septembrie. Problemele se țin lanț de Pasajul Unirii încă de la inaugurare. Un autocar a lovit, acum o lună, indicatorul de înălțime de la intrare, acesta fiind al patrulea incident de acest gen de la redeschiderea pasajului după lucrările de reabilitare care au costat 12 milioane de euro.

În urma celui mai recent incident mulți se întreabă ce autorizații au fost obținute. Pasajul Unirii nu are aviz ISU și nici nu ar trebui să aibă obligatoriu fiindcă legea nu impune acest lucru. Nu a omis Primăria Sectorului 4 să ceară aviz ISU, ci legea nu impune ca pompierii să-și dea cu părerea despre modul în care trebuie făcută o astfel de contrucție.

Citește și Raed Arafat îi critică pe şoferii spectatori ai incendiului din Pasajul Unirii. „Nu stai și caști gura la foc, se moare și de la fum”

Conform legislației în vigoare, pasajele subterane nu au nevoie să primească autorizație ISU privind securitatea la incendiu. Pe cale de consecință, proiectul tehnic întocmit pentru reabilitarea pasajului și sistemul de ventilație nu au fost verificate, din punct de vedere al prevenirii incendiilor, de pompieri. Pentru mulți experți în protecția civilă, subiectul este unul ce merită dezbătut.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, a explicat pentru adevarul.ro că, potrivit HG 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, pasajele rutiere subterane nu sunt obiective care trebuie verificate de pompierii militari: „Drept urmare, nici proiectul tehnic pentru reabilitarea Pasajului Unirii și implicit nici sistemul de ventilație nu au avut nevoie de aviz sau autorizație ISU”.

„Păi, astfel, nimeni nu verifică din punct de vedere al prevenirii incendiilor ce se face acolo. Sigur că există norme privitoare la materialele care pot fi utilizate, dar, per ansamblu, nu se face o verificare a lucrărilor, realitate care vine și cu un potențial pericol pentru cetățeni”, a declarat un expert în protecţie civilă consultat tot de adevarul.ro.

Legat de incendiul de marți, 18 octombrie, specialiștii în protecția civilă au concluzionat că ventilația din Pasajul Unirii nu a funcționat în parametrii normali, iar fumul „ieșea din tunel ventilat natural și nicidecum mecanic, cum ar fi trebuit”.

În urma incendiului, Pasajul Unirii, sensul dinspre Tineretului spre Universitate, a rămas închis până astăzi, joi, 20 octombrie. Autoritățile au vrut să facă mai multe verificări cu privire la sistemul de aerisire din pasaj, după ce mai mulți șoferi care se aflau în pasaj în momentul izbucnirii incendiului s-au plâns că nu au putut respira din cauza fumului.

Citește și Momentul în care mașina unde se aflau doi adulți și un copil a luat foc, în Pasajul Unirii – VIDEO