Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat, pare să fie ținta tuturor ghinioanelor în ultima vreme. Imediat după ce a fost redeschis au avut loc numeroase incidente, unele mai grave sau mai puțin grave.
Alina Costache
20 oct. 2022, 09:59
Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Spre exemplu, o mașină a izbucnit în flăcări, în urmă cu două zile, în Pasajul Unirii. În autoturism se aflau doi adulți și un copil mic, care au coborât panicați în momentul în care au văzut că partea din față a mașinii a luat foc. Traficul a fost restricționat o vreme, iar toți șoferii din pasaj au fost evacuați.

Pasajul Unirii a fost renovat în această vară, fiind redeschis circulaţiei rutiere în 5 septembrie. Problemele se țin lanț de Pasajul Unirii încă de la inaugurare. Un autocar a lovit, acum o lună, indicatorul de înălțime de la intrare, acesta fiind al patrulea incident de acest gen de la redeschiderea pasajului după lucrările de reabilitare care au costat 12 milioane de euro.

În urma celui mai recent incident mulți se întreabă ce autorizații au fost obținute. Pasajul Unirii nu are aviz ISU și nici nu ar trebui să aibă obligatoriu fiindcă legea nu impune acest lucru. Nu a omis Primăria Sectorului 4 să ceară aviz ISU, ci legea nu impune ca pompierii să-și dea cu părerea despre modul în care trebuie făcută o astfel de contrucție.

Citește și Raed Arafat îi critică pe şoferii spectatori ai incendiului din Pasajul Unirii. „Nu stai și caști gura la foc, se moare și de la fum”

Conform legislației în vigoare, pasajele subterane nu au nevoie să primească autorizație ISU privind securitatea la incendiu. Pe cale de consecință, proiectul tehnic întocmit pentru reabilitarea pasajului și sistemul de ventilație nu au fost verificate, din punct de vedere al prevenirii incendiilor, de pompieri. Pentru mulți experți în protecția civilă, subiectul este unul ce merită dezbătut.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, a explicat pentru adevarul.ro că, potrivit HG 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, pasajele rutiere subterane nu sunt obiective care trebuie verificate de pompierii militari: „Drept urmare, nici proiectul tehnic pentru reabilitarea Pasajului Unirii și implicit nici sistemul de ventilație nu au avut nevoie de aviz sau autorizație ISU”.

„Păi, astfel, nimeni nu verifică din punct de vedere al prevenirii incendiilor ce se face acolo. Sigur că există norme privitoare la materialele care pot fi utilizate, dar, per ansamblu, nu se face o verificare a lucrărilor, realitate care vine și cu un potențial pericol pentru cetățeni”, a declarat un expert în protecţie civilă consultat tot de adevarul.ro.

Legat de incendiul de marți, 18 octombrie, specialiștii în protecția civilă au concluzionat că ventilația din Pasajul Unirii nu a funcționat în parametrii normali, iar fumul „ieșea din tunel ventilat natural și nicidecum mecanic, cum ar fi trebuit”.

În urma incendiului, Pasajul Unirii, sensul dinspre Tineretului spre Universitate, a rămas închis până astăzi, joi, 20 octombrie. Autoritățile au vrut să facă mai multe verificări cu privire la sistemul de aerisire din pasaj, după ce mai mulți șoferi care se aflau în pasaj în momentul izbucnirii incendiului s-au plâns că nu au putut respira din cauza fumului.

Citește și Momentul în care mașina unde se aflau doi adulți și un copil a luat foc, în Pasajul Unirii – VIDEO

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin