Paşaportul de vaccinare pentru cetăţenii UE ar trebui să fie gata până pe 19 mai. Anunţul făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene

Comisia Europeană doreşte ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, ''pentru a nu pierde vara''.

30 mart. 2021, 18:46
Paşaportul de vaccinare pentru cetăţenii UE  ar trebui să fie gata până pe 19 mai. Anunţul făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene

Data limită de 19 mai pentru paşaportul de vaccinare a fost avansată de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marţi, la Madrid, cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili.

Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă. ”Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a adăugat el, citat de EFE.

Citeşte şi Paşaportul Covid pentru turişti, adoptat până în vară. Parlamentul European a grăbit procedura

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor ”dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.

Paşaportul de vaccinare va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene. În opinia sa este posibil ca până pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar ”o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.

Citeşte şi Cum va arăta paşaportul COVID. CE propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru călătoria în interiorul UE


loading...
Partenerii noștri