”Păsările”, reloaded, dar în regia lui Petre Daea. După cormorani, ministrul Agriculturii a pus ”ținta” pe ciori, din cauza daunelor provocate de acestea

Petre Daea, ministrul Agriculturii, cel care a pus gând rău cormoranilor, în trecut, vrea acum să fie creat cadrul legal pentru a ”lupta” cu o altă specie de păsări. El consideră că este necesară împușcarea ciorilor, care s-au înmulțit exagerat și provoacă daune mari fermierilor români.

07 iun. 2023, 22:09
”Păsările”, reloaded, dar în regia lui Petre Daea. După cormorani, ministrul Agriculturii a pus ”ținta” pe ciori, din cauza daunelor provocate de acestea

Petre Daea, ministrul Agriculturii, este mai decis ca oricând să diminueze daunele provocate de ciori. Acestea s-au înmulțit foarte mult și au dat mari bătăi de cap fermierilor.

Unii dintre fermieri susțin că că acestea distrug semințele și plantele tinere, afectând recolta.

„Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii”, a declarat Petre Daea, la ProTv.

Citește și SURSE: Greva din Educație s-ar putea încheia. Anunțul ar urma să fie făcut peste câteva ore

Inițiativa lui Daea se poate lovi de avertismentul ornitologilor. Aceștia atrag atenția că ciorile sunt protejate la nivel european și că o astfel de acțiune ar putea atrage sancțiuni pentru țară.

„Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii”, a specificat Ion Cioroianu, reprezentantul Asociației Fermierilor din România.

Citește și Titi Aur a ajuns la exasperare. Celebrul pilot a ajuns să se teamă de șofatul pe autostradă: „Mașini de oameni parveniți!”

Soluția, în opina inginerilor agronomi, ar fi alta, nu împusșcarea ciorilor, așa cum propune Petre Daea.

„Sunt populații foarte mari care produc daune. Soluția din punctul meu de vedere este ca atunci când ai umiditate în sol mare, poți semăna porumbul și floarea soarelui mai adânc, la 8-9 cm sau 10-11 cm”, a declarat Victor Burciu, inginer agronom.

Dacă legea va fi modificată și ciorile vor fi împușcate, așa cum vrea Daea, România riscă amenzi mari dacă nu va fi respectată legislația europeană în acest domeniu.