Paşi de urmat dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus. Când sunăm la DSP şi când la 112

Numărul de teste pentru coronavirus creşte de la o zi la alta. O parte semnificativă dintre acestea sunt teste solicitate de români care vor să călătorească în străinătate, în ţări care permit accesul doar pe baza unui test negativ. Apare, însă, o problemă atunci când persoana care primeşte rezultatul testului află că este pozitivă. Medicul Beatrice Mahler, directorul Spitalului Marius Nasta, şi dr. Adrian Marinescu, medic ifnecţionist la Spitalul Matei Balş, au explicat, pentru Digi 24, ce are de făcut pas cu pas o persoană care află că are coronavirus.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 07:20
Paşi de urmat dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus. Când sunăm la DSP şi când la 112

CORONAVIRUS ROMANIA. „În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni șj îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.

Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați’, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.

Când este cazul să sunăm la 112

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la spitalul Matei Balş, spune că apelul la 112 se face în momentul în care o persoană prezintă simptome şi are nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. În cazul în care starea de sănătate a pacientului nu necesită intervenţia Ambulanţei, tot DSP este cel care trebuie să rezolve. 

Citeşte şi Raed Arafat, despre sezonul rece: „Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu”

O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu, subliniază dr. Marinescu un alt aspect problematic. Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP, a precizat medicul pentru sursa citată.

Specialistul subliniază că evaluarea trebuie făcută, însă, la spital. „Ar trebui să vină DSP-ul să-l ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital. Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv„, a explicat dr. Marinescu.

Cum procedăm dacă avem simptome şi bănuim că am putea fi infectaţi

Medicul Marinescu spune că prima săptămână este cea mai importantă, pentru că simptomele apar între ziua a 5-a și a 7-a.

Când apar primele simptome, în momentul acela mă testez, dacă nu, ar trebui cam în a 8-a zi din momentul contactului. Acum, întrebarea e unde fac această testare, că dacă sunt asimptomatic o fac la cerere – și intervine discuția cum mă programez, la clinicile private uneori durează destul de mult, sunt clinici care în momentul acesta dau un rezultat după cinci-șase zile. Este și asta o problemă, mai ales pentru cei care au nevoie de rezultatul unui test în 72 de ore de la recoltare, pentru a pleca în vacanță„, adaugă doctorul Adrian Marinescu.

Infecţia poate evolua spre un stadiu sever încă de la sfârşitul primei săptămâni

Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă‘, a explicat dr. Beatrice Mahler pentru Digi 24.