Raed Arafat, despre sezonul rece: „Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu”

Apariţia unui vaccin anticoronavirus nu va rezolva instantaneu situaţia pandemiei, este de părere Raed Arafat. ”Ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, declară şeful DSU potrivit Antena 3.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 05:11
Raed Arafat, despre sezonul rece: „Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu”

Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a completat că România se află deja pe lista ţărilor care au comandat un eventual vaccin.

Citeste şi Medicul Virgil Musta, optimist că numărul de cazuri de COVID-19 va scădea curând. „Dacă luăm măsuri bune, cam în două săptămâni”

Şeful DSU a făcut o recomandare importantă persoanelor din grupa de risc, şi anume să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, pentru a evita riscul de a avea concomitent şi coronavirus, şi gripă.

Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a atras atenţia Arafat.

Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea vaccinului, atunci când acesta va exista. În momentul în vaccinul va fi descoperit, Comisia Europeană ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, pentru toate ţările membre UE.