PAŞTE 2016. Carnea de ied, curcan sau iepure, alternative la carnea de miel

PAŞTE 2016. Pregătirile pentru Paşte au intrat pe ultima sută de metri, iar în târgurile de animale este deja forfotă mare. Deşi de pe masă nu ar trebui să lipsească tradiţionala carne de miel, foarte multe persoane preferă să o înlocuiască cu o carne mai uşoară şi cu mai puţin colesterol. Astfel că, o alternativă pentru masa de Paşte este carnea de ied, curcan sau iepure.

29 apr. 2016, 08:43
PAŞTE 2016. Carnea de ied, curcan sau iepure, alternative la carnea de miel

Pentru cei care nu tolerează gustul sau mirosul de carne de miel, există posibilitatea de a alege iedul, curcanul sau iepurele pentru masa de Paşti.

Carnea de ied este mai slabă decât cea de miel şi mai bogată în proteine şi minerale. Mai mult, specialiştii spun ca iedul ar fi mai sarac in colesterol si decat puiul. Asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea in muschi, asa cum se intampla in cazul vitei si porcului, ci in exterior, ceea ce face ca acele parti sa fie usor eliminate la taiare.

Deşi carnea de vită este considerata una dintre cele mai sanatoase alimente, contine de doua ori mai multe grasimi decat cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. Pe de alta parte, puiul are aceeasi cantitate de grasimi insa are mai multe calorii si grasimi saturate.

„Carnea de ied si carnea de capra au mai putina grasime datorita regimului de viata. Caprele nu sunt crescute in regim industrial, si nu sunt supuse un regim intensiv de crestere. Ele cresc in natura, sunt hranite natural, de aceea carnea lor este bogata in proteine”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu, pentru doctorulzilei.ro.

Medicii recomandă carnea de ied în special cardiacilor.

Un alt aspect important este si faptul ca nu are miros, cum se intampla la miel si oaie. Carnea de ied este si mai frageda, dar doar daca este pregatita cum trebuie.

Citeşte şi Reţeta zilei: Ruladă din pulpă de ied

Şi carnea de iepure devine din ce in ce mai căutată pentru masa de Paşte. Aceasta este considerata o delicatesa deoarece nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer.

Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esential.

Citeşte şi REŢETA ZILEI: Iepure cu sos de sardele, reţetă de la 1847

Carnea de curcan este o altă alternativă pentru cei care vor să renunţe la mielul de Paşti.  a contine mai multe substante nutritive, comparativ cu carnea de pui şi nu conţine colesterol.

Cei care vor totuşi să păstreze tradiţia şi să aibă pe masa de Paşte carnea de miel  trebuie să ştie că anul acesta mielul de vinde cu aproximativ 25 de lei kilogramul,  în timp ce un miel în viu se vinde cu 10-13 lei kilogramul.

Citeşte şi Reţeta zilei: Pulpe de miel la tavă

Citeşte şi REŢETA PERFECTĂ pentru Paşte: Friptură de miel cu ierburi, usturoi şi vin

În aceste condiţii românii preferă produse mai ieftine pentru Sărbătorile Pascale, de exemplu carnea de pui.