PAŞTE 2019. De ce se mănâncă pască, miel şi ouă roşii de Învierea Domnului

Nu este de ajuns să spunem pentru că aşa am pomenit din bătrâni, pentru că bucatele tradiţionale de Paşte au o valoare simbolică legată de plecarea dintre cei vii şi Învierea lui Iisus.

27 apr. 2019, 10:16
PAŞTE 2019. De ce se mănâncă pască, miel şi ouă roşii de Învierea Domnului

Potrivit istoricilor, când vorbim de bucatele tradiţionale de Paşte, cu semnificaţie aparte pentru toţi creştinii, trebuie să amintim în primul rând de pâine şi vin, menţionate de mai multe ori în textul sacru al Bibliei ca alimente încărcate de o bogată simbolistică, scrie secretele.com.

Citeşte şi TRADIŢII DE PAŞTE: Ce trebuie să facă femeile să se mărite mai repede

În ceea ce priveşte ouăle de Paşte, la începuturi, tradiţia ne spune că acestea erau vopsite exclusiv în culoarea roşie, apoi aşezate într-un coş şi oferite la sfânta biserică pentru a fi sfinţite. Culoarea roşie se spune că ar trimite cu gândul la sânge, la jertfa făcută de Iisus pe cruce.

Tradiţia mai spune că la răstignirea lui Iisus, Maica Domnului a adus un cos cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor.

Pentru că aceştia au refuzat, batjocorindu-l pe Mântuitor, Maica Domnului a lăsat coşul la picioarele acestuia. Sâ ngele Domnului a căzut peste ouăle din coş, înroşiindu-le. În acest fel, ouăle roşii au devenit un simbol al Învierii Mântuitorului.