Paştele Blajinilor 2021. Ziua în care Blajinii vin pe pământ să se roage pentru cei vii. Ce să nu faci sub nicio formă ca să nu-i alungi

În lunea după Duminica Tomii, se sărbătorește Paștele Blajinilor. Potrivit credinței populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ.

09 mai 2021, 23:29
Paştele Blajinilor 2021. Ziua în care Blajinii vin pe pământ să se roage pentru cei vii. Ce să nu faci sub nicio formă ca să nu-i alungi
Paştele Blajinilor 2021. Sursa FOTO: traditieialomita.ro

Paştele Blajinilor 2021. Legendele spun că Blajinii trăiesc fără femeile lor, conviețuind cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreării, potrivit crestinortodox.ro

Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei în delta ei. Blajinii se ocupă cu postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze dată Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele aruncând pe apă coji de ouă roșii.

Cine sunt Blajinii

Există, totodată, credinţa că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere. Alteori sunt priviți că fiind cei care susțin stâlpii pământului, fără ei lumea putând să cadă în haos.

Citeste si Preotul Constantin Necula ne îndeamnă la mântuire prin sacrificiu: „Să învăţăm din jerfa Mântuitorului. Generaţia actuală stă cam prost cu sacrificiul. Până şi un elastic după ureche i se pare prea greu de purtat”

Potrivit altor credinţe, Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au rămas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.

Există, de asemenea, credința că Dumnezeu a creat mai întâi uriașii. Pentru că se războiau între ei, Dumnezeu i-a lăsat să piară și i-a creat pe Blajini. Aceștia fiind prea mici, au fost mutați pe lumea cealaltă și apoi l-a făcut pe om.

Paştele Blajinilor 2021. Tradiţii şi superstiţii

Există credinţa că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. De Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții şi dau de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie în preajma bisericilor.

Potrivit superstițiilor acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și viaţă lungă.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neştiuţii, Albii.

Citeste si EXCLUSIV Interviu cu părintele Ciprian Grădinaru, „chirurgul sufletelor”, despre pandemie şi vaccinare: „Frica e cea mai diabolică armă, dar şi cea mai mare formă de pedagogie” VIDEO

Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Aceste ștergare se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.

Paştele Blajinilor 2021. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi ca să nu-L superi pe Dumnezeu

Aceasta zi are multe interdicţii, mai ales pentru femei. Gospodinele nu au voie să coacă, să spele sau să facă curăţenie în casă. Se spune că sunetul pe care l-ai făcut când ai bătut covorul îi alungă pe Blajini, veniţi să se roage pentru cei vii.

O altă interdicție în această zi este să nu îi vorbești de rău pe cei morți, chiar dacă în timpul viețîi ați avut neînțelegeri, astfel acestea le vor face necazuri celor care îi vorbesc de rău. Așa cum se spune „Despre morți, numai bine!”

 


loading...
Partenerii noștri