Patriarhia: Buletinele cu cip nu distrug şansa la mântuire

Anunţul Ministerului de Interne că introduce cărţi electronice de identitate a reaprins dezbaterile despre posibile încălcări ale dreptului la intimitate, dar şi despre argumentele de ordin religios.

RomaniaTV.net
22 ian. 2020, 19:28
Patriarhia: Buletinele cu cip nu distrug şansa la mântuire

Marţi, la sediul MAI, a avut loc o dezbatere privind noile buletine cu cip, ce ar trebui să fie eliberate din august 2021. De la această dezbatere nu au lipsit cei care susţin că implementarea unei asemenea decizii e semnul că vine Apocalipsa sau că acei credincioşi care acceptă buletinul cu cip îşi pierd dreptul la mântuire, informează ziare.com
Pe de altă parte, într-un punct de vedere transmis RFI România, Patriarhia face apel la discernământ şi luciditate în această problemă şi le spune credincioşilor că identitatea lor spirituală nu le va fi afectată de modul în care se prezintă cartea lor de identitate.

„Anumite reacţii negative motivate religios referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI sunt provocate probabil de neînţelegerea deplină a conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere teologic. Problema cărţii de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre ‘identitatea’ noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, ‘se va crea şi posibilittea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip’. Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni”, se arată în punctul de vedere al BOR.

Acesta aminteşte şi de o hotărâre a Sfântului Sinod din 2009, când erau discuţii similare pe tema buletinelor biometrice: „Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştini ortodocşi”.

Citeşte şi: Vela: „Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate”. Când vor fi eliberate. Avertisment pentru cei ce călătoresc în UE