Patriarhul Greciei are coronavirus. Înaltul prelat, în vârstă de 82 de ani, are o stare bună de sănătate

Patriarhul Greciei are coronavirus. ÎPS Ieronim al II-lea a fost testat pozitiv cu COVID-19 în dimineaţa zilei de joi 19 noiembrie și a fost internat într-un spital din Atena. În vârstă de 82 de ani, patriarhul Ieronim prezintă simptome uşoare ale bolii şi are o febră de 37,7 grade, a anunţat un purtător de cuvânt al bisericii.

20 nov. 2020, 00:06
Patriarhul Greciei are coronavirus. Înaltul prelat, în vârstă de 82 de ani, are o stare bună de sănătate
Patriarhul Greciei are coronavirus

Patriarhul Greciei are coronavirus

Înainte de internare, acesta a declarat că participă la acastă grea încercare asemeni unui păstor al turmei de credincioşi.

Particip personal, ca un păstor, la această grea încercare la care sunt supuşi mii de alţi fraţi din ţara noastră şi milioane din întreaga lume. Particip la angoasa, durerea şi frica tuturor, pe care o vom depăşi cu toţii, prin credinţa noatră în Dumnezeu”, a declarat arhiepiscopul Atenei Ieronim apropiaţilor săi, înainte de internare, potrivit presei elene citate de Digi24.

Citeste si Mănăstirea Lainici în carantină, după ce mai mulţi călugări, printre care şi stareţul, s-au infectat cu COVID

Ieronim a fost dus la acelaşi spital din Atena unde zilele trecute a stat internat şi arhiepiscopul Albaniei, Anastasios, la rândul său bolnav de COVID-19. Acesta a fost adus cu avionul săptămâna trecută în capitala Greciei pentru tratament.

La 11 noiembrie s-a anunțat că Ieronymos și membrii Sfântului Sinod au fost instruiți să se autoizoleze după ce un cleric senior din Sfântul Sinod a dat dovadă de virus pozitiv.

Grecia, în carantină totală

Începând cu data de 7 noiembrie a.c., a fost instituit regimul de carantină totală (lockdown) pentru întreg teritoriul Republicii Elene, măsură care se va menţine în vigoare până la data de 30 noiembrie 2020.

Principalele restricții sunt:

  • părăsirea domiciliului se va face cu transmiterea prealabilă a unui SMS la numărul de telefon 13033;
  • interzicerea circulației între județe (cu excepția situațiilor de urgență);
  • interzicerea circulației pe timp de noapte (cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale);
  • supermarketurile, farmaciile, spitalele și centrele de prim ajutor vor funcționa în baza unui program special care va fi anunțat;
  • începând cu data de 16 noiembrie a.c., se închid toate instituțiile de învățământ.

Citeste si Bătrână infectată cu coronavirus, prăbuşită şi lovită la cap în faţa Spitalului Universitar din Bucureşti: „A fost umilită de cadrele medicale”

În cadrul celei de a doua izolări impuse în Grecia de la 7 la 30 noiembrie, Guvernul grec a dispus suspendarea tuturor slujbelor religioase fizice în toate lăcaşurile de cult din ţară.  Slujbele Bisericii Ortodoxe continuă să fie oficiate exclusiv pentru cler.

Numai rugăciunle individuale rămân autorizate în biserici deschise publicului, în afara serviciilor religioase.  Însă bisericile din Grecia sunt criticate de la prima izolare din cauză că au călcat în picioare gesturile-barieră şi au continuat să practice comuniunea.

Biserica insistă asupra unei absenţe a riscului unei contaminări în cursul acestui ritual în care pâinea este înmuiată în vin în acelaşi caliciu.