Patriarhul Kiril, ambasadorul războiului în Europa. Biserica Ortodoxă Rusă cumpără imobile în apropierea bazelor militare din Norvegia

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a achiziționat mai multe proprietăți imobiliare în Norvegia, de-a lungul coastei, lângă bazele militare ale acestei țări.

19 oct. 2022, 12:13
Patriarhul Kiril, ambasadorul războiului în Europa. Biserica Ortodoxă Rusă cumpără imobile în apropierea bazelor militare din Norvegia

Unul dintre obiectivele cumpărate de Biserica Ortodoxă Rusă este o veche casă de rugăciune din Sereid (Municipiul Bergen) cu vedere la Haakonsvern, care este baza principală a Marinei Regale Norvegiene și cea mai mare bază navală din toate țările nordice. Potrivit datelor din registru, consultate de publicaţia Dagbladet, în 2016 clădirea a fost achiziționată de Patriarhia Moscovei.

Publicația notează că această casă de rugăciune este situată la 3 kilometri în linie dreaptă de Haakonsvern, iar de acolo cea mai mare parte a marinei norvegiene este clar vizibilă.

În 2017-2021, Biserica Ortodoxă Rusă a mai achiziționat câteva obiective în regiunea de coastă Rugalan. În mod special, în Stavanger se află parohia sfintei mari mucenice Irina, care se află la aproximativ 15 minute de mers pe jos de sediul JWC – Centrul Comun de Război al NATO.

Citeşte şi Guvernul Ungariei bagă bani în reclame care critică pedepsirea economică a Rusiei. Viktor Orban compară sancţiunile cu bombe, afişe au apărut în toată ţara VIDEO

În plus, Biserica Ortodoxă Rusă are imobile în Kirkenes, la câțiva kilometri de granița cu Rusia. Potrivit publicației Dagbladet, parohia reverendului Trifon Pechengski a fost achiziționată de biserică în 2015. Această zonă este cunoscută pentru legăturile sale strânse cu Rusia, mulți ruși trăind pe partea norvegiană a graniței. De asemenea, Biserica Ortodoxă Rusă are o clădire de biserică şi în Oslo – parohia Holgin. Serviciile au loc aici din 1996. Parohia are, de asemenea, o școală duminicală pentru copii, o clasă de pictură cu icoane și prelegeri despre Ortodoxie, în limbile rusă și norvegiană.

Alfa Sefland Winge efectuează cercetări privind infrastructura critică din punct de vedere social și pregătirea la Academia Navală Norvegiană şi spune că proprietățile deținute de ruși, cum ar fi Haakonsvern, pot fi o problemă. „Poate exista posibilitatea ca astfel de clădiri să fie folosite şi la altceva decât în ​​scopuri religioase„, spune ea. „Dacă vă imaginați întreaga gamă de măsuri posibile, atunci putem enumera întreruperea semnalelor, operaţiuni de ascultare, de aici se pot controla dronele, se poate oferi cazare persoanelor care cartografiază zona. Există o gamă largă de activități de topografie și posibile întreruperi care pot fi efectuate dintr-o astfel de bază„, mai afirmă Winge.

Citeşte şi „Vorbe dulci şi vodcă”. Silvio Berlusconi se laudă cu prietenia cu Putin şi dezvăluie ce cadou a primit de ziua lui de la preşedintele rus